Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Окончателно, но не съвсем - решението за Паметника на съветската армия е в ръцете на държавата

Разгорещени коментари по темата на седмицата от д-р Антон Койчев и Иван Таков

09.03.2023 | 20:41 Редактор: Елеонора Танева

Столичният общински съвет взе окончателно решение за преместване на Паметника на съветската армия. Обсъждането беше на висок градус в местния парламент и извън него.

"Още 93 г., преди 20 г., тогавашният общински съвет е взел такова решение, крайно време е това да се случи. Ние сме тръгнали по този път, има още доста от него да се извърви. Решението включва 5 точки, най-важно е достойнството ни като нация и самочувствието ни като народ", заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Неговата пария апелира собствеността върху паметника да бъде прехвърлена от държавата на Столичната община. 

Общинските съветници от БСП не вярват, че ще се стигне до премахването на паметника от сърцето на София.

"Решението нито е окончателно, нито ще бъде преместен. Наникъде не е тръгнал и ние ще се погрижим за това с позволените от закона действия. За нас паметниците носят памет, демонтирането е демонтиране на паметта, а точно той носи важна памет за най-мракобесния период от човешката история. Беше загуба на време този дебат от 3,5 часа. ГЕРБ-СДС позволиха да станат гумен печат на ДБ", коментира Иван Таков от БСП.

Представителят на левицата в местния парламент определи решението на СОС като "предизборен пиар". И беше категоричен, че симпатицанти на партията не са хвърляли яйца и червена боя по сградата на Столичната община. 

"Тъжно е цялото ти политическо съществуване да е на основата на битката срещу един паметник, тази тема, русофобията, се използва от ДБ преди всички избори. Имаше по-важни неща за дискутиране в СОС", категоричен беше Таков пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Койчев му отвърна, че никой не трябва да си присвоява темата, а всичко, което ще се случи с паметника, ще бъде законосъобразно. уточни,ч е няма изчисления колко ще струва демонтажът на паметника.

"Има неща, които не се купуват с пари. Достойнството е едно от тях. Каквото и да струва, ние трябва да си зададем въпроса струва ли националното достойнство или не струва, не говорим за страшна русофобия. Не мога да не изпитвам отвращение от империалистическата политика на Русия последните години", посочи общинският съветник от ГЕРБ-СДС. Също така подчерта, че паметникът няма да бъде унищожен, а само преместен. 

Двамата гости по темата остана на различна позиция след дебата в студиото на "Денят ON AIR". Крайното решение ще бъде на държавата.

Гледайте целия разговор във видеото.