Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вирусолог: Предаването на птичи грип от човек на човек е трудно, не бива да го подценяваме

"Ваксините срещу Ковид-19 облекчиха сблъсъка между хората и вируса", коменитира проф. Радостина Александрова

06.03.2023 | 20:28 Редактор: Вяра Димова

Хората нямат нужда от ваксини срещу Ковид-19, редно ли е да прекратяваме доставките? 

"Въпреки високото ваксинационно покритие, в редица държави до други части на света ваксините не са достигнали. България е на едно от първите места след Перу по най-висока цена, платена в човешки животи. Една от причините е ниското ни ваксинационно покритие", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея страницата с ваксините не е затворена, защото те ще бъдат актуализирани при необходимост в бъдеще. "В клинични проучвания са и комбинирани ваксини срещу грип и Ковид - двата сериозни играча по време на есенно-зимния сезон. Усъвършенстват се ваксините и в посока да бъдат в по-широк спектър на действие", коментира проф. Александрова.

Пред Bulgaria ON AIR обясни, че ваксините да имали важна роля да облекчат сблъсъка между хората и вируса. "Вирусът няма да спре да мутира. Факт е, че не се е появил вариант, който да успее да заобиколи имунитета, създаден от ваксина или преболедуване", посочи още гостът и коментира разпространената от СЗО информация за птичия грип.

"Вирусите са с нас. От началото на миналата година птичия грип се разпространява доста интензивно. До момента повече от 50 млн. птици или са загинали поради болестта, или са били унищожени, с цел ограничаване на разпространението в САЩ и още 50 млн. в Европа. Тя засяга домашните, дивите птици. Хората се заразяват от птици - при директен контакт. Предаването от човек на човек е много трудно, но не трябва да забравяме, че грипните вируси са изменчиви", смята вирусологът и успокои, че всичко това се следи много стриктно. 

"Грипът има изградена мрежа в цял свят. Няма да се започне от нулата с ваксината. Имаме данни, че някои от наличните противогрипни агенти биха ни помогнали. Притеснява ме, че вирусът засяга много сериозно птиците. Може да нанесе много щети. Има единични случаи на регистрирани хора. Към момента няма място за притеснение, тъй като нямаме данни, че той се разпространява между човек и човек. Трябва да се следи", заяви проф. Александрова.

В студиото вирусологът сподели, че е чувала в практиката си различни притеснения свързани с ваксините у нас. "Майките се страхуват при поставяне на ваксините, включени в задължителния имунизационен календар, как ще ги понесе имунната система на детето. Много страхове има, повечето нямат основание. Има много митове покрай ваксините, трябва да се говори по темата", на мнение е гостът.

Очаквайте видеото с целия разговор.