СЗО предупреждава: Гответе се за нова пандемия, която от животни се предава на хора

"Трябва да сме на първа линия, за да намалим риска от предаване на птичия грип на човек", заяви експерт

01.03.2023 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
СЗО предупреждава: Гответе се за нова пандемия, която от животни се предава на хора

Епидемиологът от Световната здравна организация (СЗО) Ричард Пийбоди призова светът да се подготви за възможността вирусът на птичия грип да се предава между хората, което може да доведе до нова пандемия, предаде ТАСС, като цитира интервю на специалиста за испанското издание "Ел паис".

"Трябва да сме на първа линия, за да намалим риска от предаване на заразата от птица на човек. Има опасения, че той може да придобие способност да се разпространява от човек на човек по устойчив начин и да предизвика нова пандемия", каза експертът. Според Пийбоди "трябва да се подготвим за това".

На 26 февруари СЗО съобщи, че от 2003 г. до 25 февруари т. г. в 23 страни по света са регистрирани 873 души, заразени с грип А (H5N1), както и 458 смъртни случая, информира БТА.

Птичият грип е често срещан при пернатите, но понякога се предава и на хората. Това е респираторно заболяване със симптоми, подобни на тези на обикновена настинка. В риск са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични заболявания.

Снимка: pixabay