Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Френкев: Борбата с инфлацията започна седмица след разпускането на редовното НС

Неговото мнение е, че таван на цените е инструмент, който би могъл да реши проблема

22.02.2023 | 20:36 Редактор: Ирена Бакърджиева

Масови нарушения при цените на храните - закъсняха ли проверките?

"Мерките, които в момента са взети, са доста витиевати. Контролът, който КЗП би трябвало да провежда в последните 7 месеца, очевидно не е бил провеждан, защото сега тепърва се оказа, че трябва да се гледат нелоялни търговски практики", заяви бившият шеф на КЗП Иван Френкев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него всеки усеща изключително завишаване на цените, но нито един орган в България не може да издаде наказателно постановление или акт за спекулата, защото няма такъв закон.

"Ако искаме да решим проблема, при всички положения трябва да има контролна дейност, свързана със завишаване на определени правомощия", каза Френкев и добави пред Bulgaria ON AIR, че възможна мярка за борбата с инфлацията е било навременното предлагане на бюджета.

По думите му борбата със спекулата и инфлацията е започнала седмица след разпускането на редовното НС, а цените на едро продължават да растат и всички обедняват.

"В Закона за защита на потребителите вече има раздел за нелоялни търговски практики. Наказанията са до 50 хил. лв. При повторно нарушение те се увеличават. Тези санкции бяха завишени май месец", отбеляза Френкев.

Неговото мнение е, че таван на цените е инструмент, който би могъл да реши проблема, но трябва да бъде много прецизен за кратък период.

"6 месеца е период, в който редовно правителство би могло да проработи, когато контролните органи си вършат работата. В момента най-потърпевши от неглижирането на потребителската тема са най-уязвимите слоеве от българското общество", категоричен е Френкев.

Той добави, че в момента хлябът е с 20% по-скъп, отколкото по време на проверките на КЗП след въвеждането на нулевата ставка на хляба и брашното.

Гледайте видеото с целия разговор.