fallback

Конституционалист: Подмяната на правилата за гласуване подрива доверието във вота

"Най-същественото лекарство в подобна ситуация е високата избирателна активност", подчерта доц. Наталия Киселова

21.02.2023 | 20:42 Автор: Петя Кръстева

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов подаде оставка като говорител на Комисията. Причината е, че представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в ЦИК решиха във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, да не се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и бюлетините от машинно гласуване

Част от партиите бяха против въвеждането на гласуване чрез машини. След като имат определена форма на мнозинство както в Народното събрание, така и в ЦИК - съществено промениха ролята на машините в изборния процес. Това е последица от промените в Изборния кодекс. Не съм привърженик на действащата постоянно Централна комисия, защото моментна снимка преди две години не отразява това съотношение на силите, което имаше в последното Народно събрание. Досега трудно се взимаха решения в ЦИК и гласовете бяха 9 срещу 6, но вчерашното решение за протокола е взето с 11 на 4 гласа. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ причината за решението на Цветозар Томов е, че е "много трудно да популяризираш и обясняваш определени решения на обществеността, когато не си убеден в тях". 

"Няма да има разлика как е гласувал гражданин в протокола от СИК. Аргументацията на привържениците на машинното гласуване беше, че ако има разминаване между констатираното от наблюдателите и това, което е в протокола - да може да се оспорва. Предполагам, че най-късно в четвъртък заинтересовани страни ще го направят и следващата седмица ще има решение на ВАС", коментира тя. 

Според доц. Киселова "съвкупността от няколко промени, които съществено измениха правила за гласуване, могат да подриват доверието е изборния процес". 

"Най-същественото лекарство в подобна ситуация е високата избирателна активност. Тя ще предотврати съмненията, че има подмяна в някоя от избирателните секции и ще създаде по-сериозен ангажимент на СИК да са стриктни", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът коментира и възможността идеята за импийчмънт на президента Румен Радев заради изказванията му във връзка с войната в Украйна да бъде успешна. 

"Има тълкувателно решение на Конституционния съд, че държавният глава има право да прави политически изказвания", обобщи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback