Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Конституционалист: Подмяната на правилата за гласуване подрива доверието във вота

"Най-същественото лекарство в подобна ситуация е високата избирателна активност", подчерта доц. Наталия Киселова

21.02.2023 | 20:42 Редактор: Петя Кръстева

Заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов подаде оставка като говорител на Комисията. Причината е, че представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в ЦИК решиха във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, да не се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и бюлетините от машинно гласуване

Част от партиите бяха против въвеждането на гласуване чрез машини. След като имат определена форма на мнозинство както в Народното събрание, така и в ЦИК - съществено промениха ролята на машините в изборния процес. Това е последица от промените в Изборния кодекс. Не съм привърженик на действащата постоянно Централна комисия, защото моментна снимка преди две години не отразява това съотношение на силите, което имаше в последното Народно събрание. Досега трудно се взимаха решения в ЦИК и гласовете бяха 9 срещу 6, но вчерашното решение за протокола е взето с 11 на 4 гласа. Това заяви преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите ѝ причината за решението на Цветозар Томов е, че е "много трудно да популяризираш и обясняваш определени решения на обществеността, когато не си убеден в тях". 

"Няма да има разлика как е гласувал гражданин в протокола от СИК. Аргументацията на привържениците на машинното гласуване беше, че ако има разминаване между констатираното от наблюдателите и това, което е в протокола - да може да се оспорва. Предполагам, че най-късно в четвъртък заинтересовани страни ще го направят и следващата седмица ще има решение на ВАС", коментира тя. 

Според доц. Киселова "съвкупността от няколко промени, които съществено измениха правила за гласуване, могат да подриват доверието е изборния процес". 

"Най-същественото лекарство в подобна ситуация е високата избирателна активност. Тя ще предотврати съмненията, че има подмяна в някоя от избирателните секции и ще създаде по-сериозен ангажимент на СИК да са стриктни", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR

Гостът коментира и възможността идеята за импийчмънт на президента Румен Радев заради изказванията му във връзка с войната в Украйна да бъде успешна. 

"Има тълкувателно решение на Конституционния съд, че държавният глава има право да прави политически изказвания", обобщи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.