Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Мирчев: ДБ има сериозни забележки към Радев, не следва националния интерес

"България е рекордьор по хора, вкарани в списъка "Магнитски", каза политическият представител

14.02.2023 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Коалицията "Продължаваме промяната - "Демократична България" се регистрира за предстоящия вот. Но трябва ли президентът  да свика парламента извънредно зарази съдебната реформа?

"Сигурно всички народни представители имат някаква вина, но това предложение е достатъчно, въпреки че ние още в първия ден вкарахме този механизъм в работата на Народното събрание. ГЕРБ го бламираха през цялото време, сега тези артистични изпълнения да се свика извънредно заседание, ние сме отворени към това", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България" в студиото на "Денят ON AIR".

Той допълни, че ГЕРБ бламират и съдебната реформа.

"Факт е, че е срам отвън да ни посочват по този начин, защото България е рекордьор по хора, вкарани в списъка "Магнитски". Това е синхрон с всичко това, което "Демократична България" е правила във времето и акцентите, които ние сме поставяли - как да си оправим страната, като първото, което да направим, е конституционна реформа и да си реформираме съдебната система", допълни Мирчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му ГЕРБ са саботирали всичко това.

"Изслушваме главния прокурор в комисия, идват няколко депутата от ГЕРБ, започват да викат, обикалят по масите, опитвайки се да саботират самото заседание на комисията. Така главният прокурор не може да бъде изслушан, с любезното съдействие на депутатите от ГЕРБ. Ние нямаме осъден нито един министър за последните 20 години", подчерта политическият представител.

И е категоричен, че ще бъде срам за всички, ако има "Магнитски 3" и "Магнитски 4".

"Това ще означава само едно - че ние не сме си свършили работата да приемем съответните промени в законите, с които съдебната система да ни работи. За момента индикациите са такива, че основните представени партии в списъка "Магнитски" са ГЕРБ, ДПС и БСП. Румъния си има две правителства в затвора, има осъдени кметове, ние нямаме нищо подобно", припомни Мирчев.

Според него това, с което сме помогнали на Украйна като първа част, е толкова скромно, че чак е неудобно.

"Можеше да направим така, че да модернизираме българската армия. Ако ние дадем на Украйна определени системи за противовъздушна отбрана, можем да получим американски системи, с които да ги заместим в България. Но българската държава не е откликнала на това предложение. Президентът дължи отговор, не става дума кой от коя партия. Днес не може да намерите нито един лидер от ДБ, който да подкрепя президента Радев", добави той.

А целта за тях си остава първото място на предстоящите избори на 2 април: "Не можем да оставим тази страна да продължава да се движи в това безвремие, ние трябва да влезем в Еврозоната, трябва да влезем в Шенген. Няма да обслужваме интересите на Русия и Путин."

"Имаме сериозни забележки към президента, че той не следва националния интерес в момента. Не е въпросът той да говори кой разбира от военно дело и кой не, въпросът е кой мисли за България и кой позволява на личните си убеждения да работят срещу националния интерес. Действията на президента пречат на модернизацията на армията, ние ще се борим докрай", коментира още Ивайло Мирчев.

Гледайте видео с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
obserever
преди 1 година
Какъв български интерес кви пет лева Решетников му е дал други иструкции на льотчика нали затова имаше 70 души руски аенти в президентството Сигнализирай за неуместен коментар