Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Новаков: Коалицията между "Продължаваме промяната" и ДБ показва слабост, компромиси - след изборите

"Изключително важно е България да има редовно управление", заяви евродепутатът от ГЕРБ/СДС

10.02.2023 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Съединените щати пуснаха допълнен списък със санкционирани българи по закона "Магнитски". Сред тях попадат бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов, и бившият заместник директор на централата - Александър Николов, бившият финансов министър от ГЕРБ - Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, както и бившият председател на "Национално движение - русофили" - Николай Малинов, заедно с притежаваните от него дружества.

"Ще ми трябва повече време да се запозная с детайлите по това действие, знам обаче какво гласува Европейският парламент на 8 юли 2021 година. От една страна приветства използването на този инструмент, но от друга страна казва, че това трябва да върви ръка за ръка със строг съдебен контрол и да се запазят правата на всички, които са засегнати", каза евродепутатът от ГЕРБ/СДС Андрей Новаков в студиото на "Денят ON AIR".

Той не смята, че е свързано с изказването на президента, нито пък с предстоящите избори.

"Не може да се търси скрит смисъл за това кога точно са публикувани. Не мисля, че това е насочено срещу ГЕРБ и ще окаже някакво влияние. Това, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са се събрали заедно, е проява на слабост, защото знаят, че поотделно нямат никакъв шанс. Ще научат по трудния начин, че и заедно няма да получат повече подкрепа, отколкото поотделно", поясни Новаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него компромиси ще се изискват след избори.

"Изключително важно е България да има редовно управление, защото от това зависи не само използването на европейските средства, но и адаптирането на нашето законодателство към европейското. С неработещо НС - това е изключително трудно. Случва ми се често да общувам с хора, които планират да инвестират в България, те нямат представа какво ще се случи след 3 месеца, накъде ще поеме държавата, ще се стабилизират ли финансите. Искрено се надявам, че всички, които ще бъдат представени в парламента след изборите на 2 април, ще влязат смирени и по-малко его", добави евродепутатът.

И е категоричен, че изборите изморяват хората.

"Не е нормално толкова често да правим избори и създава условия популисти да събират подкрепа. В края на мандата на ГЕРБ през 2020 година толкова омраза се освободи в обществото. Хората тогава не си даваха сметка, че тя към даден момент е насочена към една партия и правителство, но след това започна да се връща към всички, които са го направили. В момента е ефектът на доминото и никой не печели от това", подчерта Андрей Новаков.

"Толкова пъти изпуснахме възможността да се възползваме от европейското финансиране. Спомням си гръмките заглавия за Плана за възстановяване - поправяме го, внасяме нов, милиардите потичат към хората. Една стотинка не е стигнала до общините, те и бюджет нямат за тази година. Големите оперативни програми все още не са започнали да финансират големите ключови проекти. Никой не ни е задължил да си затваряме мините, ние доброволно сме подписали този договор, могли сме да договаряме до последно изключения", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
А коалицита за хАртията показва стабилност и сила, нали?!Да живейй короупцията.... Сигнализирай за неуместен коментар