Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Продължаваме промяната" и ДБ подписаха коалиционно споразумение: Борбата е за доверие

"Новият списък "Магнитски" е очакван, държавата не си свърши работата", заяви Атанас Славов

10.02.2023 | 20:24 Редактор: Михаела Димитрова

Новият списък "Магнитски" е очакван, държавата не си свърши работата

Новият списък "Магнитски" е в някакъв смисъл очакван, заради това, че българската държава последните няколко години не можа да си свърши работата, а именно да покаже, че се бори с корупцията по високите етажи на властта. Спомняме си какво последва след първия списък "Магнинтски" - нищо. Имаше някакви проверки от прокуратурата, всички приключи безславно, няма осъдени лица. Това заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов в "Денят ON AIR".

По негови думи деянията, за които се налагат санкции по закона "Магнитски", са свързани преди всичко с корупция и нарушаване на правата на човека. "И двете са инкриминирани по българското наказателно право, тоест това са деяния, за които и по Наказателния кодекс, трябва да се носи отговорност", каза още той.

"Видяхме, че за две години нашата прокуратура не свърши нищо и сега този нов списък "Магнитски" е, според мен, звучен шамар по Иван Гешев, който ходи на частни посещения в Щатите. Очаквах много по-рано да обявят новите санкции по закона "Магнитски". Това означава едно - главният прокурор трябва да си подаде оставката заради бездействие и не упражнява адекватно своите дейности. Това е ясна и категорична позиция на ДБ", коментира още Славов.

Относно изказването на президента Румен Радев в Брюксел, Славов заяви, че според него президентът е защитил публично тезата, че България трябва да бъде свързана с руските ядрени интереси "Нещо, от което трябва да се освободим и дори приехме в последния български парламент. За съжаление, чуваме българският президент да говори за налагане на вето на пакет от санкции, които предстои да бъде приет в рамките на ЕС. Разбирате ли, България и Унгария да наложат вето на волята на останалите държави да санкционират Русия за агресивната война в Украйна. Тъжно е България да е представена по този начин на срещата на Европейския съвет", каза още той.

"Борисов трябва да обяснява за политическата корупция по негово време, заради това, че ключови хора от неговото управление са санкционирани от САЩ. Виждаме в момента колко добре си комуникират Радев и Борисов. Политическа подкрепа за президента за избори никога не идвала от ДБ. Подкрепяли сме негови решения, например ветото за Изборния кодекс. Абсолютно е невъзможно за България, ние трябва да се трудим за позициите си в НАТО И ЕС да заемаме проруска позиция, която казва в Украйна трябва да има руски мир. Това не е мир, това е окупация, това е агресивна война, която отхвърляме от самото начало", обясни Славов.

Пред Bulgaria ON AIR той потвърди новината, че ДБ вече има подписано коалиционно споразумение с "Продължаваме промяната". "Коалицията е "Продължаваме промяната - Демократична България" с общи листи. Тя ще отворена за активни представители на гражданския сектор. Формулата, по която ще стане това, ще се уточни следващите дни. Борбата е за доверието на българските граждани, оттам на такъв всичко останало е технология на политическия процес. Очаквам резултат, който да ни постави на първо място, за да можем да продължим реформите на държавата, от които се нуждаем", заяви още Славов.

Гледайте целия разговор във видеото.