Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Маргаритов: Виждаме европейски цени, прозира некомпетентност и паника

"Екзотична е идеята служебно правителство да предлага мерки от законодателно естество", смята бившият зам.-министър

08.02.2023 | 21:08 Редактор: Петя Кръстева

Служебният кабинет въвежда механизъм за проследяване на цените, тъй като установи, че храните поскъпват с между 20 и 30% от производителя до крайния потребител.

От действията на служебния кабинет може да се направи само един извод - прозира обърканост, некомпетентност и паника от предстоящото несправяне с ценовия шок. Опитът да се изкара, че всичко започва с управлението на втория кабинет на Гълъб Донев, е манипулация. Зад тази смешна постановка, на която сме свидетели, виждам как бизнес тарикатите са готови отново да вдигнат цените. Това заяви бившият зам.-министър на икономиката Димитър Маргаритов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му "в юридическия смисъл няма как да има спекула, тъй като последният закон за борбата с нея е отменен през 90-те години".

"Виждаме цени на продукти, аналогични на европейските пазари. Това е резултат от несигурността в икономическата обстановка. Когато контролът си е на мястото, дава резултат", смята той.

Маргаритов даде пример, че докато е бил зам.-министър и с Комисията за защита на потребителите (КЗП) съвместно са извършвали проверки след намаляването на ДДС за хляба - той е поевтинял със средно 16% в цялата страна. Към момента обаче той е поскъпнал с 20 на сто, а "парите отиват при тези, които ги взимат от хората". 

"В условията на свободен пазар не би трябвало да имаме въведен със законодателен акт таван на цените, ако всичко е наред. Когато обаче се вижда, че нищо не е наред, би могъл да бъде въведен като извънредна мярка с краткосрочен характер. Санкцията трябва да бъде не само за този, който е надвишил въведената пределна цена, но и за този, който държи стока на склад, чакайки таванът да бъде отменен", обясни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът констатира, че през последните 25 години не сме били свидетели на покачване на цените на основните видове стоки и без да са били въвеждани пределни цени.

"Нещата са изпуснати и някой се опитва да ни убеди, че друг е виновен за това. Екзотична е идеята служебно правителство да предлага мерки от законодателно естество", каза още бившият шеф на КЗП.

Маргаритов отбеляза, че в общите условия на мобилните оператори има клауза, която позволява те да повишават цените си спрямо нивото на инфлацията, отчетено от НСИ.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
1 rate up comment rate down comment 0
Теодор
преди 1 месец
Тоя не е ли онзи дето беше председател на КЗП. Дето нищо не вършеше и единствено се появяваше по сигнали по телевизиите и гонеше кварталните бакалийки. Естествено че никаква работа не се е вършела, той знае най-добре как не се върши работа. ***! Сигнализирай за неуместен коментар