Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Паргов: Важно е как избирателите вляво ще оценят ролята и поведението на БСП

Ние сме в предизборна обстановка, а тя диктува друг дневен ред, заяви членът на НС на БСП

03.02.2023 | 20:22 Редактор: Вяра Димова

На предстоящите избори БСП ще си върне ли загубеното доверие? 

"Тази заявка е напълно нормална. Въпросът е дали избирателите ще си променят отношението към БСП, което последните две години е силно влошено. Цялото ни общество е разделено и целият парламент, който си отиде вчера, отразява разделението в обществото", каза членът на НС на БСП Калоян Паргов в студиото на "Денят ON AIR".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че политическата криза ще продължи и едва ли изборите ще бъдат панацея. Според него основният мотив за обръщането на 180 градуса на БСП е свързан с изчисленията на професор, който е "подклал" ръководството на БСП.

"Не вярвам, че членовете, симпатизантите и електоратът на БСП е стигнал дотам, че да се страхува. Една от прогнозите е, че ще увеличи мандата. Избирателите не са константа. В последните години те смениха своя пристан. Избягаха от БСП, отидоха при ИТН, част се върнаха... има преселение на избирателни корпуси, които търсят своя постоянен пристан", посочи гостът.

По думите му на 11 февруари на Конгреса темата "за" и "против" коалиция с ГЕРБ едва ли ще бъде решаван. "Концептуален Конгрес. Концепция за нова програма на БСП, за която очевидно има нужда. Ние сме в предизборна обстановка, а тя диктува друг дневен ред. БСП ще бъде най-съществената, но поради кризата в БСП, отваря вратите и на други формации, които ще търсят своето явяване", обобщи Паргов.

Членът на НС на БСП коментира и темата с хартиената бюлетина. "Оказва се, че Асен Василев и Кирил Петков държат на този факт. Няма как да се спре износът на оръжия. Когато има военни конфликти, този износ се увеличава. Ако ние държим, че не искаме да участваме в тази конфликт, възможно ли е да има клауза, която забранява реизнос на тези получатели на оръжието? Това, което съм чул от Нинова, е, че нито един патрон не е изнасян", коментира той.

Паргов подчерта, че за резултата на изборите е важно как избирателите вляво ще оценят ролята и поведението на БСП през последната една година.

"Това ще бъде поредна оценка. Успехът с минималната работна заплата, който се постигна в парламента, е стъпка в правилната посока. Бъдещето на левицата минава през едно осмисляне на лявото в новите условия, което не е само по силите на БСП, но и на всички онези части от ляво", каза още гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.