България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Депутати от БСП, "Възраждане" и "Български възход" с равносметка за свършеното в НС

Георги Гьоков, Коста Стоянов и Александър Николов коментираха важните теми за страната ни

02.02.2023 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова
Депутати от БСП,

Депутатите приеха механизъм за определяне на минималната работна заплата, а предложението дойде от БСП.

Това е едно добро предложение. Приехме механизъм за минималната работна заплата и по-малко тя да зависи от политиците. И този механизъм да има предвидимост и за работниците, и за работодателите. Там се казва по кое време се изчислява минималната работна заплата, откога влиза и на какво е равна. Това заяви депутатът от БСП Георги Гьоков в ефира на "България сутрин".

"Имаше 2 разминавания - първото беше, че ние от ПГ на БСП предложихме да се запише не по-малко от 50% от средната работна заплата. За съжаление, колегите от ГЕРБ/СДС не приеха това. Само от "Възраждане" получихме подкрепа в тази посока. Това беше важно, за да върви и тристранният диалог", допълни той.

По думите му второто нещо, което е било силно дискутирано, е откога да влезе в сила изчисляването ѝ.

"Нашето предложение беше да влезе още тази година с новия бюджет. За съжаление, отново от колегите нямаше подкрепа. А предложението е наше, то е дългогодишно, не сме го измислили вчера. БСП внесе законопроекта, предложи го 30-40 пъти да влезе в дневния ред", поясни Георги Гьоков.

Народният представител припомни, че 48-ото Народно събрание имаше доста извънредни заседания: "Оценки не мога да давам, тях ще ги дадат хората на предстоящите избори."

"Ние доказахме, че в 48-ото Народно събрание ПГ на "Възраждане" може да бъде обединител на закони, които защитават националния интерес и са в интерес на всички български граждани. Говорейки за това, последното решение на Народното събрание беше свързано със Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, в който ние решихме казуса "Пролеша". Проблемът ще бъде решен и за всички, които имат сходни случаи", каза депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обяви, че хората, които са платили по-голям от тройния размер глоби или такси за липса на винетки, ще бъдат компенсирани от АПИ.

"Също по предложение на "Възраждане" въведохме неколкократен уведомителен режим при изтичане на винетните такси, който касае най-вече едногодишната винетна такса. Хората ще бъдат уведомявани 14 дни и 2 дни преди изтичането ѝ", подчерта Стоянов.

"Оценката на работата на 48-ото Народно събрание предстои да бъде дадена от българските граждани. Въпреки няколкото положителни момента в работата на НС, няма как да оставим настрани факта, че този парламент не изпълни най-важната си мисия - не отговори на очакванията на българските граждани", категоричен е депутатът от "Български възход" Александър Николов.

Според него именно тук е била отговорността на трите формации, получили шанса да съставят кабинет: "Те не съумяха да заложат на диалога, не съумяха да дефинират ясно кризите."

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа