Скандалната камера в Пролеша отчела 90 хил. нарушения и събрала 881 млн. лв. от глоби

Искането на местните е АПИ да извърши проверка

16.01.2023 | 18:53 Редактор: Петя Кръстева

Върховната административна прокуратура сезира Министерския съвет и Дирекцията за национален строителен контрол заради камерата на тол системата на изхода на Божурище. Тя е заснемала автомобили на жители на Пролеша, въпреки решение на правителството, според което не е необходима винетка за участъка.

Вече две години жителите на селото са заснемани като нарушители заради липсата на винетка, въпреки че такава не е необходима за този участък. 

Местните, които всеки ден преминават през участъка, вече имат натрупани хиляди левове глоби. "Водиха ме за рекордьорка, сега има една жена с 200 нарушения", коментира Йолина Петрова, която е една от потърпевшите. Иван Миланов потвърди, че "2 години никой не ни изпраща известия за глоби, а те се трупат".

От Агенция "Пътна инфраструктура" имат свое обяснение за липсата на уведомяване. 

"На среща с АПИ са им казали, че софтуерът не позволява да бъдат електронно уведомявани. Камерата е генерирала 90 хил. нарушения, събрали са глоби за 881 млн. и предстои да съберат още 6 млн.", поясни Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според решение на Министерския съвет от 2020 г., живеещите в селото са освободени от винетки, но от правителството не са предприемани действия заради наложените глоби.

Искането на местните е да бъде извършена проверка на камерата на "Пътна инфраструктура". В случай, че бъдат установени незаконосъобразни актове, от държавното обвинение ще ги протестират пред съда. От обвинението посъветваха гражданите с наложени наказателни постановления заради конкретната камера да заведат дела. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.