Абсурден случай с винетките в Пролеша, Нанков: Има политически натиск върху ДНСК

Според Иван Шишков става дума за грешка в комуникацията между институциите

13.01.2023 | 19:23 Редактор: Искра Ангелова

За часове от незаконна рамката на тол системата на изхода на Божурище, се превърна в законна с две писма от ДНСК. Според служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков става дума за грешка в комуникацията между институциите. От Института по пътна безопасност заподозряха в министъра в политически амбиции и призоваха президентът Румен Радев да се намеси.

На 6 декември ИПБ получава писмо от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, че рамката, на която са сложени камерите на система за електронно събиране на пътните такси край Божурище, няма разрешително за строеж. След заплахи от дела заради натрупаните хиляди левове глоби, наложени на местните хора, заради липса на винетки, се оказа, че съоръжението все пак е законно.

"Скандалът стана политически, защото камерите са строени по времето на ГЕРБ. ГЕРБ реагираха и вчера вечерта получаваме от ДНСК, че има разрешение за строеж. За няколко часа подчинените на Шишков успяха да узаконят камерите на Пролеша", каза Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков определи казуса като проблем между институциите.

"Разрешително за строеж има, разбира се, има грешка в комуникацията между директора на РДНСК на София окръг и служителите от АПИ", поясни Шишков.

Според бившия регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС - Николай Нанков, се оказва политически натиск върху Дирекцията за национален и строителен контрол.

"ДНСК се използва като бухалка от едни политически реваншисти за компрометиране на всичко, което е изградено и направено от предходното управление. За съжаление, това са фактите", коментира той.

"Сега ще уволнят шефа на ДНСК, ще кажат, че той е допуснал грешка и ще мислят, че така ще мине", допълни Милчев.

Едни от най -потърпевши са жителите на село Пролеша. В решение на  Министерския съвет от 2020 г. се казва, че те са освободени от винетки, две години по-късно се оказват с натрупали огромни глоби.

"Възрастните хора, които са виладжии тук, не са разбрали и са натрупали са по 166 глоби. Имаме рекордьор - една баба от Хераково, само на едната кола 350 глоби, сумата възлиза на 190 хиляди лева", каза организаторът на протеста - Вера. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.