Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев, БСП: Решението за минималната заплата е голям успех за над 500 000 българи

"Ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", щяхме да правим по няколко милиарда годишно", каза депутатът

01.02.2023 | 20:50 Редактор: Искра Ангелова

По предложение на БСП минималната работна заплата става 50% от средната.

"Това е много добра новина, ние я посрещнахме с много емоции, тъй като положихме много усилия в последните години, особено в този парламент. Проверихме - 40 пъти сме го предлагали през различни закони, проектозакони, удължаване на бюджета и накрая успяхме да убедим нашите партньори. Заради това ние го отчитаме като голям успех", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

От ефира на Bulgaria ON AIR той благодари на всички, които са подкрепили предложението на БСП.

"Постигнахме няколко неща - България е страната с работещи бедни, с минимална работна заплата от 350 евро няма как човек да се издържа сам, да не говорим да гледа деца и семейство. Така всяка година с промяната в средната работна заплата ще се променя и минималната работна заплата. Това е голям успех не толкова за БСП, колкото за над 500 000 българи, които работят на МРЗ. Всяка година, когато се обсъжда бюджетът, започват едни непрекъснати разговори и скандали", допълни проф. Гечев.

По думите му инфлацията е сложен феномен.

"В последната година инфлацията в България беше по-висока от средната за Европейския съюз. Нашата по-висока инфлация дойде от цената на енергоносителите, ние разчитаме на наши въглища, много малък е вносът. В ТЕЦ-овете няма нови технологии. Ядреното гориво е доставено преди 2-3 години и цената не е променена, но ние се явихме неподготвени, като се включихме в европейския енергиен пазар за електричество. Предното правителство създаде свободна борса за електричество без подготовка и разчети какви ще бъдат резултатите", поясни още проф. Гечев.

И бе категоричен, че ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", цените на тока щяха да бъдат различни: "Ние щяхме да правим по няколко милиарда годишно приходи допълнително за България."

"Не е в интерес на България непрекъснато да купуваме самолети на чертежи и да плащаме милиарди, а сега да сключваме договори за реактори, които не са завършени. Удължиха срока на строителството с 4-5 години поради технологични проблеми", добави депутатът от левицата.

Относно напусналите БСП гостът каза: "Някои от тях играха срещу партията на изборите. Какво предлагат колегите? Не чух от тях какво предлагат тези другари - нищо ново. Това са малка група хора, които са много шумни, много услужливо им се предлагат часове в медиите. Те играеха контра и тъй като не успяха да се реализират в момента се опитват едва ли не някой да ги моли да правят ляво обединение. Ние имаме партия на 30 години, която е силна."

Проф. Гечев попита коя друга партия прави толкова за младите семейства и пенсионерите: "Постигнахме и друго нещо - на всяко дете от 1 до 4 клас по 300 лв."

Гледайте целия разговор във видеото.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа