Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Мартин Димитров, ДБ: Радев изгражда служебна президентска република

Водим разговори с "Продължаваме промяната", заяви депутатът

26.01.2023 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

Парламентът обсъжда 850 лв. да е минималната работна заплата.

"По темата трябва внимателно да се прецени, защото увеличението трябва да бъде според труда. За да се случи, трябва да има редовно правителство. Това, че служебният кабинет щял да се справи с всички въпроси, е химера. Няма редовен кабинет, защото президентът изгражда служебна президентска република", заяви депутатът от ДБ Мартин Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него президентът Радев е виновен за ситуацията, в която се намираме. "Конкретно тези избори са негова заслуга. Ние бяхме предложили - служебно техническо правителство на българския парламент с 5 приоритета. Щяхме да накараме българският парламент да избира между две алтернативи - технически кабинет на българския парламент с парламентарен контрол и служебен кабинет на Радев. Това щеше да бъде интересно", посочи Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът заяви, че Радев не дал мандата на ДБ, защото иска да управлява. "Намираме се на кръстопът с два ясни завоя. Единият е като се събраха ГЕРБ, БСП и ДПС и казаха, че искат да си правят програмно правителство. Другият е пътят на ДБ и "Продължаваме промяната". Хората трябва да изберат", категоричен е той.

Димитров заяви, че очаква по-добър резултат от ДБ и допълни, кои ще бъдат възможните партньори зависи от изборите резултати.

"Водят се разговори между ДБ и "Продължаваме промяната". Опитът ми е показал, че докато не приключат подобни разговори не е добре да се коментира. Моето лично мнение е, че трябват сериозни разговори, защото има важни задачи, включително и местните избори", стана ясно от думите на Димитров.

Той обясни, че бюджетният дефицит за 2023 г. е рисков фактор, служебният кабинет също. И подчерта, че след април трябва да има редовно правителство. "Фактът, че ГЕРБ, ДПС и БСП се събраха, снимаха и показаха, че правят програмен кабинет е важно. Това ще окаже влияние върху изборите", обясни той.

По отношение на еврозоната Димитров посочи важните дати, като изтъкна, че едните са през февруари, а другите през април. "Бюджетният дефицит е тема по която към април няма толкова високи рискове. Винаги в началото на годината приходите вървят добре. Рисковата част е от септември нататък. Единственият критерий, който България не изпълнява, е критерият за инфлация, но очаквам спад. Има ключови законопроекта, по които ще видим отговорността на парламента. Единият е Кодексът по застраховането", коментира още гостът.

Според него има шанс за еврозоната. "Не трябва да се отказваме от Шенген и еврозоната", категоричен е депутатът от ДБ.

Той определи като безотговорно провалянето на кворума в Народното събрание от ГЕРБ и ДПС. "Безотговорно е. Не може в последната седмица да се провалят ключови законопроекти. Истината е, че те не искаха да има механизъм за контрол над главния прокурор", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

2
0 rate up comment rate down comment 0
Савина
преди 1 месец
сложи ли се Дб след името, дори не чета изказванията Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Вили
преди 1 месец
А вие пък все кусури търсите... Сигнализирай за неуместен коментар