Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Янев: Трудно е да се каже, че ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" ще се коалират

"Моделът "Радев" е зададен от самия парламент", смята бившият премиер

26.01.2023 | 20:09 Редактор: Петя Кръстева

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента на 3 февруари. Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 април.

Надяваме се да може да намерим консенсус след 2 април. Това, на което станахме свидетели по време на 48-ото Народно събрание, е, че партиите не намериха формулата, около която да бъде построена конструкция за редовно правителство. Вариантът за коалиция не беше изпълнен със съдържание, този на база на списък с общи приоритети - също. Стигна се до вариант на лидерска среща, но по моя оценка тя беше закъсняла. Ако се беше състояла в началото на 48 парламент, щеше да има по-голяма възможност за диалог. Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев в ефира на предаването "Денят ON AIR". 

По думите му е "много трудно да се каже, че ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" ще са бъдещата коалиция.

"Всяка възможна коалиция би се родила на базата на преговори, споделяне на приоритети и търсене на начини, по които как да се решават проблемите на гражданите по приемлив за гражданите начин", смята той. 

Гостът е на мнение, че "в политиката партийното и личното его трябва да бъдат преглътнати, за да се получи възможност за диалог".

"По Конституция президентът трябва да върши определени действия, когато парламентът не е в състояние да свърши тази своя основна дейност. За две години сме провеждали избори 4 пъти и се задава пети. Моделът "Радев" е зададен от самия парламент, защото не успява да постигне диалог", каза гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR Янев не даде конкретен отговор дали "Български възход" ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори. Очаква се въпросът да бъде решен по време на среща на Изпълнителния съвет на партията.

"Надявам се резултатът ни за следващото Народно събрание да е двоен. Ние сме прагматични хора и търсим този тип решения, които дават предвидимост на всеки български гражданин", коментира той.

Янев направи и равносметка за случилото се по време на мандата на отиващия си 48-ия парламент.

"При откриването му прозвуча една цел - законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост са приоритет. Голяма част от тях бяха приети, включително и на второ четене", отбеляза той. 

Лидерът на "Български възход" изрази и своето становище по отношение на енергетиката - той обобщи, че тя трябва да бъде разглеждана като цялостна система, а не "на парче".

Гледайте целия разговор във видеото.