Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Валентин Радев: При ГЕРБ имаше по-малко жертви на пътя, граничарите ни не са достатъчно

"Когато властта се клати, хората във всяка една система не са толкова старателни", заяви бившият министър на вътрешните работи

06.01.2023 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

МВР с акция срещу трафика на мигранти - ще има ли резултат?

"Ако има редовно правителство, ни очаква по-добра година, свързана с МВР и сигурността в държавата. Ако няма - няма да има. Работата на МВР - това, което видяхме през тази година, е пряка функция от това, че липсва власт, която е надеждна и с хоризонт. Това е голяма система, там работят 50 000 души. Когато властта се клати, хората във всяка една система не са толкова старателни, започват да се разсейват. По време на първото правителство на ГЕРБ жертвите по пътищата паднаха от 1000 на 600. Престъпността - "Килъри", "Нагли", са с над 10-годишни присъди. Имаше отвличания, но и те намаляха, защото имаше стабилна власт", каза бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него трябва да се намери формулата да има стабилност.

"Това ще ни помогне МВР да работи по-добре. Със сигурност хванатият полицай с мигранти не е единствен случай, сигурно има други по веригата. Това не става така. Но това не е българско изобретение, този трафик на мигранти е с международен трафик. Със сигурност вътре има замесени хора, които не са само в МВР. Би трябвало и прокуратура, и съдът да знаят", допълни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той се надява да продължава да има осъдени за подобни действия.

"През 2015 година - 30 000 души минават нелегално, графиката пада до 3 000, но след това пикът започва да се вдига. Сега са 15 000 души. Имаме наполовина от онзи натиск и имаме почти всеки месец по един убит полицай, включително граничар. И този министър, и този главен секретар не подават оставки. Това е политическа отговорност. Каква е политическата отговорност на министъра на вътрешните работи?", попита бившият министър на вътрешните работи.

Като припомни, че четирима загинали полицаи, но за цяла година, е имало през 2005 и 2010 година.

"Този трафик на мигранти само минава през България, трябва помощ от ЕС. "Фронтекс" помагат с жива сила. Нашите гранични полицаи не са достатъчни, трябва да се увеличи бройката. Може би главата на това зло - миграцията, е някъде в Истанбул, Анкара или тази посока. Има си фирми, които поддържат съоръженията, военните какво да направят за оградата по границата... Полицаите какво да направят? Трябва да бъде подменена", категоричен е Валентин Радев.

По думите му за първа година бюджетът на МВР нахвърля 2,5 млрд. лв.

"Подайте си оставките, вие правите грешна политика. Нека да имаме редовно правителство", апелира той.

Попитан дали страната ни ще се сдобие с "Грипен", Радев отговори: "Не и решението не е добро. Лично президентът ми е казвал, че F-16 са най-добрите. Надявам се да няма "Грипен", дори под наем или лизинг. Чакаме F-16."

Гледайте видео с целия разговор.