Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Таско Ерменков: Вместо да печелим от транзит, си купуваме руски газ от Турция

"Реакторите не са костюм, който се шие за два дни", заяви депутатът от БСП

05.01.2023 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

От "Продължаваме промяната" са входирали в деловодството на Народното събрание проекторешение, което да задължи Министерския съвет да предоговори ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, с което да се удължи живота на въглищните ТЕЦ-ове.

"И на Консултативния съвет казах, че въпросът с ТЕЦ-овете трябва да се предоговори, защото загубите, ако се затворят централите, ще бъдат за около 3,5 млрд. евро. Това, което ще получим от Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на енергетиката, е 10%, което е около 1,2 млрд. до 1,5 млрд. евро. ГЕРБ се замота с този План за възстановяване. След това "Продължаваме промяната" направиха един план, за който ние научихме от вестниците", каза депутатът от БСП Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му и двете страни си имат своите вини.

"А колкото до газа - това, което се случва в момента, е, че вместо да транзитираме газ за Турция, Гърция, вместо да печелим от транзит, ние ще внасяме от Турция, ще внасяме от Гърция, ще си купуваме газ от "Боташ". И в крайна сметка ще купим руски газ. Всички тези суапови сделки, които правим, те са възможни само защото руски газ продължава да тече за Унгария и Турция", добави Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

И бе категоричен, че цената ще е с добавката за "Боташ".

"Ние сега, загледани откъде внасяме газ, какво правим, забравяме, че най-сигурният начин да имаш доставки на газ на достъпна цена е да имаш собствен добив. Питам - какво стана с блок "Хан Аспарух", където се говореше, че там ще бъде всичко?! Някой питал ли е тези фирми, които са там, какво са направили, докъде са го докарали? 2019 година е подписан договор между Министерството на енергетиката и една американско-австрийска фирма за проучване на газ по класическия начин в Северозападна България, 3 години оттогава, но все още не са започнали проучванията", подчерта народният представител.

Ерменков поясни, че до Силистар турците са открили 500 млрд. кубически метра газ.

"Този газ е достатъчен за тяхното собствено потребление, една от причините да подпишем с тях е, че те имат много дългосрочни договори, подписани за доставки отвън, а сега се чудят какво да го правят и част от него ще ни го продават нас. Асен Василев не допускаше никой до това министерство като ревнива мома", допълни енергийният експерт.

Според него ресурсите на Пети и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" изтичат.

"Реакторите не са костюм, който се шие за два дни, това е проект, който трябва да се развие. С "Белене" колко време се мотаем... Спешно ни трябва да се започне изграждането на АЕЦ "Белене". Но голяма част от присъстващите в парламента не смятат, че това трябва да се случи. Говорим за нови ядрени мощности, но не уточняваме къде, защото ако кажем "Белене", ще кажат: "Не, няма да има нови ядрени мощности". "Белене" ще е по-евтино, защото ние там имаме почти готова площадка. В Козлодуй имаме едно парче земя", посочи Таско Ерменков.

Според него няма как да се състави правителство с третия мандат, ако няма тежки компромиси.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа