Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще даде ли президентът Радев третия мандат на БСП?

Темата коментират политолозите доц. Милен Любенов и проф. Росен Стоянов

28.11.2022 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

Ще се въртят мандати - ще се намерят ли невести и младоженци за голямата политическа сватба? 

"Не виждам кабинет. Такъв кабинет не може да бъде устойчив в рамките на тази парламентарна конфигурация, защото виждаме проблемите между партиите. В краткосрочен план не виждам как може да се излезе от тази ситуация", заяви политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR". 

Според политолога проф. Росен Стоянов не се води задочен диалог. Той смята, че основните политически играчи са на различни позиции, по-незлободневни и несъществуващи в дневния ред на обикновените българи теми.  

"Крайно време е вече да се дадат мандатите един по един, да се върви към логичното - към края на този парламент във вида му, в който днес го анализирахме", коментира проф. Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

"Не виждам как може да се реализира правителство с първия мандат, с мандата на ГЕРБ. И "Продължаваме промяната", и "Демократична България" категорично няма да подкрепят такова правителство. Същото са го заявили и от БСП. ГЕРБ от друга страна не иска да влиза в явна коалиция с ДПС. Така че не остават варианти. Вторият мандат също е много труден", каза Любенов.

Според проф. Стоянов в устойчивостта на политическото дава сигурността и в икономиката, оттам се отразява и на всичко останало.

"Ако имаме неустойчивост в политическа среда и постоянна кампанийност, всички други ще бъдат в постоянно очакване, в несигурност и никой няма да понесе политическа отговорност", допълни политологът и каза, че е интересен изборът на Румен Радев.

"За мен е интересно дали президентът ще направи за пореден път усилието да направи жест към своите избиратели, а не към партията, която издигна първи мандат и подкрепи втори на БСП. Ако той отново даде третия мандат на БСП, това ще бъде окончателното ѝ убиване", обобщи политологът проф. Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.