Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Русия има интерес от антибългарската политика на Северна Македония?

Кога властите в Северна Македония ще започната да прилагат законите си?, попита Петър Колев

25.11.2022 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

След стрелбата срещу български клуб в Охрид - защо има ескалация на македонизма? 

"Когато използваш огнестрелно оръжие и стреляш в помещение, в което не знаеш дали има хора, това е тероризъм. Когато това се случва в центъра на града, в 8 вечерта, благодарение на късмета някой куршум не е направил рикошет и не е уцелил някой минувач. Не знам защо все още не сме чули министъра на вътрешните работи, не знам какво прави македонският главен прокурор. Какво трябва да се случи, за да започнат да прилагат своите закони?", коментира лидерът на "Граждански демократичен съюз" Петър Колев в студиото на на "Денят ON AIR".

По думите му всички престъпления срещу българщината в РСМ са дългогодишен процес.

"Съмнението е, че за пореден път институциите няма да направят нищо. Всички покушения срещу българи в Македония, още от времето на комунизма до днес, включително и убийства, никой от извършителите не е бил заловен и съден. Подпалвачът на българския клуб в Битоля беше заловен и получи условна присъда, не изкара и 30 дни в ареста", подчерта Колев. 

Пред Bulgaria ON AIR той директно посочи и кой има интерес от това поведение.

"Интерес имат сръбските и индиректно - руските сили. Тези постъпки не са от интерес за РСМ. Тези проблеми не са двустранни, те са между РСМ и ЕС, те са част от преговорната рамка. Това е пречка, която сама РСМ си слага по пътя за своята евроинтеграция", категоричен беше лидерът на "Граждански демократичен съюз". 

Колев упрекна и българските евродепутати, че не заемат достатъчно категорична позиция. 

"България е член на ЕС от 2007 г. 17 са нашите евродепутати. Защо те не успяха в своите политически семейства да изградят лоби по този въпрос? Истината е на наша страна, явно трябва да бъдем малко по-активни. Ако това се беше случило не в Македония, всички европейски семейства щяха да излязат с остри реакции. Но аз не съм ги чул да излязат с позиция за стрелбата в Охрид. Тези хора, преди да бъдат европейски политици, първо да бъдат българи", призова Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.