Радев след стрелбата в Охрид: В РСМ от десетилетия насаждат омраза срещу българите

Има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно

24.11.2022 | 13:51 Редактор: Петя Кръстева

Поредно посегателство срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид - срещу сградата е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Няма пострадали. На посланика на Северна Македония у нас ще бъде връчена протестна нота. 

Най-малко един пълнител е изстрелян срещу българския клуб. Само във вътрешността на клуба са открити няколко патрона. Президентът Румен Радев отбеляза, че агресията се насажда от десетилетия и именно поради тази причина е наложил вето на решението на НС да допусне РСМ до преговори за членство в ЕС.

"Това е недопустим акт на агресията, която се насажда в нашата съседка от десетилетия - срещу България и българите. Когато бяхме подложени на огромен натиск да допуснем безусловно РСМ до преговори за членство в ЕС наложих вето 2 пъти", припомни държавният глава.

Според него е наложително да се гарантират правата на македонските българи. 

Българският журналист от Северна Македония Владимир Перев смята, че "македонската общност не желае да се споменава българско име в Македония, не искат и български клубове". 

"Това е трето поредно нападение срещу културния център. Изстреляни са няколко проектила, улучени са стъклата. МВнР излезе с позиция по случая още снощи, а сутринта и МВР съобщи, че следствието продължава и се търсят виновниците", каза той.

Външното министерство на съседката ни изрази тревога от инцидента, определяйки го като "вандалски акт". В него обаче никъде не се споменава изрично, че нападението е извършено срещу български клуб. 

"Всички граждани на страната имат свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз", гласи позицията. 

Реакцията на българското МВнР също не закъсня - те излязоха със становище, което гласи, че очакват компетентните власти в РСМ в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу клуб "Цар Борис III". От ведомството подчертаха, че на мястото на инцидента веднага е пристигна българският консул от Битоля Димитър Иванов. 

Според наличната до момента информация, органите на реда разполагат със запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно. 

Това е поредното нападение по българския културен клуб. Той беше открит на 7 октомври сред скандирания от обидни думи срещу България, а срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца. На 12 октомври беше счупен надписът, който се намира над входната врата в сградата. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.