МВнР връчва протестна нота на РСМ: Стрелбата категорично не може да е вандалски акт

От ведомството определят атаката като криминален акт

24.11.2022 | 10:28 Редактор: Петя Кръстева
МВнР връчва протестна нота на РСМ: Стрелбата категорично не може да е вандалски акт

Министерството на външните работи осъжда категорично сериозното криминално деяние, при което на 23 ноември 2022 г. в Охрид е използвано огнестрелно оръжие срещу Клуб на граждани с българско самосъзнание "Цар Борис III".

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая.

"Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб "Цар Борис III" за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт", пише МВнР в позиция, изпратена до медиите. 

Ведомството очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за  разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб "Цар Борис III".

Във  връзка със случая в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредният и пълномощен посланик на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота. 

Снимка: БГНЕС