Камери са запечатали стрелбата срещу българския клуб в Охрид

Протестна нота беше връчена на посланика на Северна Македония

24.11.2022 | 19:12 Редактор: Вяра Димова

Най-малко един пълнител е изстрелян срещу българския клуб "Цар Борис lll" в Охрид снощи около 20 часа местно време. Само във вътрешността на клуба са открити няколко патрона. Заради това днес беше връчена протестна нота на посланика на Северна Македония. 

"Повтарящите се примери на ескалиращо насилие от последните месеци показват на практика, че системното отсъствие на целенасочени и адекватни мерки създава усещане за безнаказаност и насърчава мултиплицирането на престъпленията от омраза срещу българите в Северна Македония", каза заместник-министърът на вътрешните работи Костадин Коджабашев.

София настоява властите в Република Северна Македония да предприемат всички необходими действия за разкриване и подвеждане под отговорност. По-рано позицията на българското външно министерство беше, че това е сериозно криминално деяние, а не вандалски акт, както бе окачествено от Скопие. Македонското външно министерство осъди случилото се, но не споменава, че нападението е извършено срещу български клуб. 

Българският президент Румен Радев също коментира нападението.

"Тази агресия се насажда от десетилетия. Спомняте си, че когато имахме натиск да допуснем РСМ аз тогава наложих вето", каза Радев.

По думите му трябва да продължи да се работи в посока - да се гарантират правата на македонските българи. 

Премиерът на Северна Македония обаче има различно мнение. Според него тези имена будят негативни чувства. 

"Още когато се отваряха тези клубове, казах, че те могат да представляват единствено провокация заради имената, които им бяха дадени. Те будят негативни чувства в гражданите, защото са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават", каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски.

Според българския журналист в Северна Македония Вкадимир Перев македонската общност не желае да се спомената българско име в Македония, не искат и български клубове.

Това е трето поредно нападение срещу културния център. Изстреляни са няколко проектила. МВнР излезе с позиция по случая още снощи, а сутринта и МВР съобщи, че следствието продължава и се търсят виновниците.

На мястото на инцидента веднага пристигна българският консул от Битоля Димитър Иванов. Има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


2
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Да си "македонец", наистина е ДИАГНОЗА !!! Бил съм много пъти на служебни командировки в Македония и категорично мога да твърдя : по-прости, по-мързеливи и по-нагли същества трудно ще намерите на планетата Земя ! Мой познат след поредна командировка до Македония преди години, заяви, че след турските репресии там са останали най-простите и най-мързеливи субекти, а умните и прогресивните са се преселили в България ! От опит твърдя : макето ще се мотае 2 месеца вместо да свърши работа за 2 минути. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
ПроСоТо
преди 1 година
Много грозен акт !..Явно някой има голям интерес да доведе отношенията ни с РСМ до "Кота нула"...Иначе:-Камерата НЕ "запечатва",тя може само да заснеме,или по-простичко казано "да запише".. Сигнализирай за неуместен коментар