fallback

Александър Николов: Гласуваният бюджет и компенсации за бизнеса поставят под риск целия регион

Според него България разполага с мощности, които създават ръст в брутния вътрешен продукт

17.11.2022 | 20:40 Автор: Вяра Димова

Трябва ли президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради затварянето на въглищните централи?

"Коментарите на Делян Добрев са форматна предизборна агитация. Основният инструмент, с който обича да си служи ГЕРБ, е страхът на хората. А какво трябва да направи президентът Радев, ако трябва да дам предложение - необходимо е да получат официална информация за позицията на международните финансови институции относно поведението на енергийния министър", заяви бившият енергиен министър Александър Николов в ефира на "Денят ON AIR".

"Как звучи Световна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие предлагат на България неизгодни условия. Това са международните финансови институции, с които работи ЕК. Коя политическа сила, текущо представена в парламента, ще застане зад думите му? Освен вероятно "Възраждане", може би с нюанси и БСП, и "Български възход". Как е възможно да бави средства и това да не прави впечатление на никого?", попита Николов.

По думите му България е балансьор на целия регион и разполага с мощности, които създават и индустриален ръст в производството, и ръст в брутния вътрешен продукт.

"Докато определен политически кабинет извършва 24-часова работа, която завършва с говорене на откровени неистини, всички съседни наши държави инвестират и си трансформират сектора. Това означава, че губим конкурентно предимство", допълни бившият енергиен министър.

"Ще кажа неща, които никой не споменава - има много разговори за проекти за улавяне на въглероден диоксид. Някои от заводите в България са в много напреднала фаза. България, ако е балансьор и трябва да намалява въглеродните си емисии, означава, че водехме разговор, с който да се намали износът, ако е необходимо, чак след 2025 г.. А това няма да е необходимо", коментира Николов за Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че гласуваният бюджет и компенсации от 200 лева за бизнеса са нещото, което поставя под риск целия регион.

"Производствената цена на електроенергия от Маришкия басейн е много по-висока, но това не се споменава, защото при следващи избори означава, че трябва да се ходи отново при бизнеса", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback