Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ячев, НФСБ: Кадри на МВР не възпрепятстват мигрантския поток, а го съпровождат

"Този проблем е на цяла Европа, а не е само наш", заяви гостът

11.11.2022 | 21:24 Редактор: Ваня Кузманова

След убийството на българо-турската граница - чия е отговорността?

"Ако се търси моралната отговорност, тя е на министър Рашков и на президента. Как това предпазно съоръжение до април 2021 година успяваше да се справя с интензивния бежански поток, а сега вече не се справя. Истината е в липсата на поддръжка, всяка една преграда без човешка намеса е безполезна", заяви председателят на НФСБ Борис Ячев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му през 2015 година Ердоган говореше за между 500 хил. и 1 милион мигранти. 

"Даже в ситуации, когато трябваше да извива ръцете на ЕС, заплашваше, че ще отвори границите и ще залее Европа с 1 милион сирийски бежанци. Тогава се взе това решение да се изгради съоръжението. Оградата не може да възпрепятства ефективно преминаването на хора. Тя обаче е съпроводена и с изграждането на техническите средства за наблюдение. Те трябва да се поддържат заедно с оградата и тогава нейната ефективност се увеличава до близо  100%, разбира се заедно с човешкия фактор - живата охрана", коментира Ячев. 

Председателят на НФСБ посочи пред Bulgaria ON AIR, че по данни на Министерството на вътрешните работи са били съкратени около 1200-1400 щата от МВР и то точно насочени към сектор "Гранична полиция". 

"Липсата на поддръжка и рушенето на оградата е с корупционния фактор. В момента има кадри на МВР, които не възпрепятстват мигрантския поток, а по-скоро го съпровождат", изтъкна Ячев. 

"Трябва много бърз и спешен ремонт на всички съоръжения, които не са поддържани през годината и не са в добро състояние, ремонт на техническите съоръжения и изпращането на професионално подготвени хора. Може да се поиска помощ от "Фронтекс". Българското правителство не бива да си заравя главата в пясъка и да си мисли, че нищо не се случва и че това е само наш проблем", каза гостът. 

И заключи, че е проблем на цяла Европа, защото ние сме външна граница

Гледайте целия разговор във видеото.