Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Сабрутев: Борисов си сменя мнението на всеки 5 минути, 33 години Преход и отново той

"Борисов иска Кирил Петков да му е коалиционен партньор, но това ще бъде само в мечтите му", каза депутатът

10.11.2022 | 20:43 Редактор: Ваня Кузманова

Договарял ли е кабинетът "Петков" 30% по-скъп газ? 

"Вчера на изслушването на Росен Христов в парламента се чуха изключително сходни тези, като тези на колегите от ГЕРБ. Прокуратурата ще се произнесе дали има някакви нарушения. Всеки път, когато се спомене името на Росен Христов, в съзнанието ми изплува казусът с "Газпром". Огромните усилия, които той положи да ги върне, а то какво се оказа - звънели са в Москва и оттам е вдигал телефонен секретар", посочи депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му на Борисов му се иска Кирил Петков да му е коалиционен партньор, но това ще бъде само в неговите мечти. 

"Борисов си сменя мнението на всеки 5 минути, накъдето духа вятърът. В изказването на Борисов отново чухме много лъжи. На 10 ноември 1989 година е играл мач и се е занимавал с частната си охранителна фирма. Добре, но през 1989 имаше ли частен бизнес? Години след това е създадена неговата компания", допълни депутатът. 

"33 години Преход и отново Борисов - това си казват хората. Политиците на прехода няма ли вече да се пенсионират и да отстъпят място на новите политици. В момента ПГ на ГЕРБ прави така, че да не се вдигат доходите. Един "камион книги" делят "Продължаваме промяната" и ГЕРБ", изтъкна Сабрутев пред Bulgaria ON AIR

Неговото мнение е, че по времето на кабинета "Петков" цената на газа е достигнала абсолютния си пик от 320 евро на мегаватчас, а в момента цената на газа е 120 евро, три пъти по-ниска цена. 

"Булгаргаз" не ползва държавната гаранция от 150 млн. евро, която гласувахме в актуализацията на държавния бюджет. "Булгаргаз" не ползва евтин земен ресурс. Чакаме служебния министър на енергетиката да се произнесе експертно каква е щетата, но тя може да бъде огромна. "Булгаргаз" в момента има голям проблем с плащанията от "Топлофикация-София", заяви гостът. 

Сабрутев е категоричен, че тенденцията в цената на газа е тя драматично да пада

"От 320 евро на 110 евро. Пазарът върви към успокояване. Хранилищата в Европа да пълни. Има рекордно ниско потребление, което допълнително мачка цената", допълни той.

"Ние изготвихме проекторешение, което ще доведе до реален спад в цените на горивата. Това реално решение включва четири стъпки. Първата е да се възползваме от дерогацията, която предложи кабинетът "Петков". Другото нещо е да се въведе изискване - рафинериите, които искат да обработват руски суров петрол - да го правят през български дружества", коментира депутатът от "Продължаваме промяната".  

И заключи, че е изключително важно да има бюджет за следващата година. По думите му обикновените хора искат политиците да си свършат работата, а служебният кабинет бяга от отговорност. 

Гледайте целия разговор във видеото.