Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Гечев: Бюджетът е по-важен от правителството

Според депутата от БСП голямата задача е да се постигне дефицит, който не позволи на на държавата да спре да функционира

09.11.2022 | 20:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Защо е важно да има бюджет за идната година?

"Бюджетът е по-важен от правителството, тъй като има 2 варианта – да има правителство и бюджет, това вероятно е най-добрият вариант, но ако няма правителство, наистина е важно за България да има бюджет", заяви проф. Румен Гечев от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че днес  са гласували в икономическата комисия, а утре ще разглеждат в бюджетната комисия предложението на правителството – проект на Закон за удължаване на действието на Бюджет 2022 г.

"Едно правителство, като разработва бюджета, то може да има и 300 варианта, но в парламента се внася само един. От три варианта те не внасят нищо, защото в това, което предлагат, няма нито едно число, освен датите за удължаване. Ние в икономическата комисия повечето партии го подкрепихме. От БСП решихме, че ще подкрепим този странен документ за удължаване, тъй като той дава юридически повод между първо и второ четене да направим предложения", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че голямата задача е да се постигне дефицит, който да е приемлив, но да не се позволи на държавните институции и на държавата да спрат да функционират. Гостът отбеляза, че нашето състояние в момента е значително по-добро от това, което правят и развити, и по-неразвити страни.

"При една реалистична оценка на растежа тези прогнози са рискови, тъй като освен вътрешните фактори, има фактори в Европа, които никой не може да предвиди. Например в България, която силно зависи от вноса на енергийни източници, никой не може да се подпише каква ще е цената на петрола. Второ, цените на природния газ", каза Гечев.

По думите му експертите в тази област считат, че следващата година проблемите ще бъдат сериозни не само заради това, че ще трябва да се подписват нови договори с Азербайджан. Той подчерта, че ЕС ще издържи следващите 2-3 месеца с газа, тъй като хранилищата са почти пълни, но към месец март Европа ще трябва да започне да презарежда хранилищата си за 2023-2024 г. и тогава цените пак ще бъдат високи.

"Ние не се притесняваме, ако бюджетният дефицит е под 4%, тъй като това би бил доста добър дефицит. Ние сме го сметнали на основата на категоричната ни позиция, че не трябва да съкращаваме социалните програми и икономическите помощи за българския бизнес. Увеличението на минималната работна заплата има малко влияние върху дефицита. По-голямо е влиянието върху пазарната икономика и частния бизнес", подчерта гостът.

Според него данните, които са изнесени от служебното правителство за дълг, който ще бъде 16 млрд. лв., са нереалистични и смята, че тук е изпълнявана политическа поръчка, защото дефицитът, който се дава от 11 млрд. лв., е много странен.

Финално гостът коментира исканата оставка на министър Иван Демерджиев от ГЕРБ, като заяви, че това е политически акт при разразилия се скандал, който показва проблеми в цялата система на МВР.

Гледайте целия разговор във видеото.