Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трайков: Не я канете Митрофанова в НС. Хубаво, че не сте я изгонили, но я забравете

Бившият енергиен министър коментира продажбата на газ за 2 евро като "чиста некадърност"

14.10.2022 | 20:19 Редактор: Елеонора Танева

На този етап партиите не са единодушни, че президентът на Украйна Володимир Зеленски трябва да направи видеообръщение на първото заседание на НС.

"Добра идея е, няма значение дали на това заседание или на друго ще бъде поканен, трябва да стане както в много други държави по света. Не сме ние, които определяме програмата на президента Зеленски. Какъв е този диспут на негов гръб, все едно той стои на вратата и потропва с крак дали партиите ще се съгласят. Това е принизяване, грешно е отношението към темата. Решава се, урежда се с неговия екип, дали ще е на откриването, на втория, третия ден", коментира кметът на район "Средец" и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че подобно категорично отношение трябва да има и във връзка с присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото НС.

"Не я каните и толкова, приключвате въпроса. Не е правилно Митрофанова да бъде там, не я каните. Хубаво, че не сте я изгонили, но я забравете тази персона", призова Трайков. 

Той коментира и акцията по свалянето на украинското знаме от фасадата на Столичната община. 

"Там един неуравновесен човек се опита да заслужи включването си в новото превъплъщение на една и съща екстремистка група, маскирана като партия. Преди време, когато бях министър, изразих мнение, че за влизане в парламента трябва да има образователен ценз. Не съм бил прав. Те са там, защото представляват народа, какъвто народът - такива и представителите му", заяви Трайков. 

А като въпросът на въпросите определи този дали в България ще има правителство. По думите му, ако всички са с нагласата, че се отива на следващи избори, работят в тази посока. Не видя нищо драматично в продължаващо управление от служебно правителство.

"С по-голяма вероятност е сценарият за нови избори. На фона на това партиите преценяват ходовете си с оглед на позициите си, когато има нещо стабилно.
За щастие в момента няма особено значение за икономиката и енергетика - енергетиката си е добре, радва се на огромните цени, икономиката се радва на компенсациите. Искат работодателите 250 лв. за мегаватчас, сега като се оказа 160 лв. - ще си свалят цените на стоките и услугите ли?", попита бившият енергиен министър.

Трайков обясни как се оказа, че България е купувала азерски газ за 150 евро, продавала го е за 2 евро.

"Това са количества, които ние е трябвало да купим и да платим, но не е имало как да пренесем, останали са в Гърция. Когато не можем да ги пренесем, струват 0 евро и са ни дали 2 евро символично. Това е чиста некадърност, трябва да им ги удържат от заплатите тези 9 млн. евро загуби за страната. Това е все едно да купите тирове с черен хайвер, да изключите хладилниците и той дас е развали. Кой ще е виновен?", коментира Трайков.

Той видя резон в предложението за изравняване на цените на разходите за парно, газ, ток.

"Ако стане скъпо да ползваш газ, а токът е евтин - това няма да го понесе системата. Голяма грешка е, че мрежата остава неглежирана, а всички стимули отиват във ВЕИ-тата", каза още ексенергийният министър.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК