Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Хърсев: Новият дълг не беше изненада, компенсирането на цените е вредна политика

Моментът не е неподходящ за взимане на заем, смята финансовият експерт

19.09.2022 | 20:53 Редактор: Теодора Патронова

България с нов дълг преди вота - трябва ли да бъде упрекнато служебното правителство? 

"Като наличност в бюджета хазната не е празна, защото не се изпълнява програмата за инвестиции. От друга страна инфлацията е винаги благоприятна за фиска. Бюджетът се пълни колкото по-бързо растат цените. Наличност има, но трябва да се плащат и старите дългове и да се взимат нови, с които старите се заместват", коментира финансовият експерт доц. Емил Хърсев в "Денят ON AIR".

Той смята, че този дълг не е бил изненада. По думите му нямаме много ясна идея какво правим във финансовата политика. Гостът изтъкна, че компенсирането на цените е вредна политика, но е нормално държавата да се грижи за онези, чието оцеляване е застрашено. 

"Все още финансовият пазар дава възможност за нормално финансиране на държавите. Няма прегряване и взрив на лихвите. Моментът не е неподходящ за взимане на заем. Но преди 4-5 месеца моментът е бил по-добър като лихвено ниво", каза доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Според него за България все още няма риск от дългова спирала, но за две трети от страните в ЕС това е вече факт. Той подчерта, че за да се пребори инфлацията, е нужно процесът да се управлява, за което са необходими гъвкавост и координация. 

"Огромна грешка е да спрем износа на ток. Катастрофа с хоризонт от 3 години. Не може да се пипа пазарът по никакъв начин, той може да съществува като глобална среда за търговия. Българският бизнес се научи в годините на кризи да работи сам и никой да не се грижи за него. Този навик за справяне със собствени сили ни дава възможност да оцеляваме и в такава ситуация", коментира доц. Хърсев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК