Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Данаилов: "Булгаргаз" трябва да си изпълнява задълженията, за да не отидем на арбитраж

Той смята, че най-важното е да бъде осигурен газът на поносими цени за следващия отоплителен сезон

30.08.2022 | 21:20 Редактор: Ирена Бакърджиева

Ще получим ли отговор от "Газпром", защо Москва мълчи?

"Темата за "Газпром" е изключително политизирана в българското пространство в последните няколко месеца. Трябва много да се внимава какво се говори, защото предстои да се реши дали ще има арбитражно дело", заяви бившият зам.-енергиен министър Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира какви трябва да бъдат стъпките ни, за да не загубим евентуален арбитраж, като каза, че "Булгаргаз" трябва да се опитва да си изпълнява задълженията коректно и всеки месец.

"Този начин на плащане - с банковата гаранция, беше приложен в договорите на немалко страни. Ние нямахме тази опция в нашия договор, затова плащахме авансово. Ние с Полша бяхме първите 2 страни, които трябваше да се съобразят с новите изисквания, които бяха поставени", каза Данаилов по въпроса с плащането в рубли към "Газпром".

Той смята, че най-важното е да бъде осигурен газът на поносими цени за следващия отоплителен сезон. Освен това има бизнеси, които не могат да работят без газ.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е, доколкото е възможно, пазарът да бъде либерализиран. Това е стока, която, ако не бъде монополизирана от един държавен доставчик, може да се намери кой да я доставя. Когато има конкуренция, се получава по-добра цена", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му на тъмно и на студено няма да стоим на този етап, но дългосрочен договор, освен този с Азербайджан, няма. Докато няма други такива договори, за да имаме диверсификация на доставчици и на начина, по който се ценообразува, трябва да се мисли и за компенсации, които да подпомогнат хората, а те могат да дойдат от добро финансово управление.

"Доброто финансово управление предполага, че когато приходите не ти стигат, можеш да свиеш някой от разходите. Тук едно от най-важните неща е да се направят тези капиталови разходи. Все още положението не е толкова безнадеждно и необратимо, но ако не се вземат спешни мерки, за съжаление, това което ни се предлага, е влизане в спирала", посочи Данаилов.

Той обясни, че ясно мнозинство не е имало в актуализацията на бюджета и са се получили популистки решения, които струват много.

"Служебният кабинет може само да предложи повишаване на данъците. Би трябвало да направим всичко възможно, за да не се стигне до това. Условията на ръст на нашата икономика могат да се случат само чрез инвестиции", сподели гостът.

Той заключи, че не са ни виновни политиците, а политическата система, затова ИТН се е обявила за референдум за президентска република. Според него политическата ни система в момента не води до положителните резултати да живеем по-добре.

"Тогава ще има истинско разделение на властите и много добър контрол. Парламентът няма да бъде гумен печат на министър-председателя, ще се осъществява истински контрол върху избраното правителство, защото те ще бъдат мажоритарно избрани", смята Данаилов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК