17% поскъпване на газа за септември, "Газпром" ни отговаря с нулеви количества

Деница Златева: Нужните количества газ за септември са осигурени

30.08.2022 | 12:03 Редактор: Тодор Петров

Прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите ѝ това е увеличение с около 17 процента спрямо цената за август. Причината е увеличеният борсов индекс.

На въпрос докъде са стигнали разговорите с "Газпром", Златева отговори, че "Булгаргаз", като страна по договора, го изпълнява и всеки ден изпраща заявки за доставки, но получава потвърждение за нулеви количества за следващия ден.

"Разговорите, които се водят към момента, са на политическо ниво и дружеството на този етап изпълнява само сега съществуващия договор с изпращане на заявки", посочи тя.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък обяви, че цената на газа за септември ще бъде утвърдена на закрито заседание този четвъртък.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, че нужните количества газ за септември са осигурени.

В микса за октомври са включени договорените количества азерски газ, два частични карга втечнен природен газ, както и количество, което е било изтъргувано на аукциона на "Газов хъб Балкан" на "изключително конкурентна цена" от доставчика, който е спечелил този търг, уточни Златева.

"Нашата основна цел е да осигурим отоплителния сезон, което означава доставки до края на месец април. В началото на месец октомври ще сме готови и ще пуснем съответните процедури", подчерта Златева и увери, че "Булгаргаз" ще осигури нужните доставки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК