Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на БЕХ: Рокадите по върховете на енергетиката са странни от правителство за 2 месеца

Според Валентин Николов заради опасността от арбитраж не трябва много да се говори, защото всяка дума ще се използва срещу нас

25.08.2022 | 21:17 Редактор: Ирена Бакърджиева

Изгоден ли е за България договорът с "Газпром"?

"Въобще не трябва да се поставя въпросът дали е по-изгоден или не. В момента ние не получаваме газ от "Газпром". Ако ние тръгнем да получаваме по стария договор, той е по-евтин. В момента трябва да се зададе въпросът при едно арбитражно дело ще загубим ли пари, или ще спечелим", заяви бившият шеф на БЕХ Валентин Николов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него "Газпром експорт" може да претендира за месеци, в които ние не сме взели газ и не трябва много да се говори, защото влезем ли в арбитраж, всяка една дума, особено на лицата, които са заети с управлението, ще се използва срещу нас.  

"Ние за първи път чухме че е обявен търг сега и всички фирми, които имаха намерение, участваха. Това отвсякъде мирише на нещо лошо. Мисля, че прокуратурата се задейства. Има сигнал и фактури, които са очевидни и никой не ги е отрекъл", твърди гостът пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса докога държавата ще плаща заради финансовото състояние на "Булгаргаз", Николов отговори, че през зимния период "Булгаргаз" ще натрупа над 2 млрд. задължения и обществен доставчик няма да има, защото те са го убили и ще го оставят само да трупа дългове.

Според него рокадата в "Булгаргаз" е била необходима, но е трябвало да отидат хора, които знаят и могат. "Ако някой храни коня, не означава, че може да го язди добре", смята той и добави, че най-вероятно са им отказали другите заради състоянието на дружеството, затова за избрали Деница Златева.

Той коментира и рокадата в АЕЦ "Козлодуй", като каза, че от вчера вече са подадени смените и в надзора на електросистемния оператор, което значи, че се очаква те да сменят изпълнителния директор. По думите му тези рокади по върховете на енергетиката от правителство, което би трябвало да е за два месеца, са много странни и трябва да изкажат мотиви.

"Новото ръководство трябваше да пусне сега септември месец международен търг за доставка на ядрено гориво, което трябваше да бъде различно от руското. Вече не знаем какво се случва. Ако "Газпром" намали или дори спре газа, Балканският полуостров няма кой знае какви възможности, за да запълни този дефицит. В този случай България трябва да ограничи износа на ток, защото всички ще минат на алтернатива електрическа енергия. В София няма да издържи системата, ако парното спре", уточни Николов.

Гостът посочи, че Азербайджан осигурява 1/3 от газа. Ако ограничим износа на ток и трябва да плащаме немалко средства като санкции на ЕК, ще се наложи да търсим вариант, макар че фирми, които са обвързани с "Газпром", са заели част от капацитета на Ревитуса и ще трябва да минаваме или през тях, или да намалим консумацията.

"При всички случаи битовото потребление, училища, детски градини, предприятия, които не могат да спрат, трябва да останат задължително заредени, затова е важно "Чирен" да бъде зареден. Той е на 56% - най-ниското ниво в Европа. Турция е много важен партньор. През нея можем да снабдяваме голяма част от липсите ни на газ. Въпросът е, че трябва тази междусистемна свързаност да е факт. Всичко минава през политическото ниво, а ние нямаме твърдо правителство, което да отстоява българските интереси", заяви Николов.

Според него мораториумът никога не е вариант, но регулираният пазар за битовите потребители е вид мораториум, т.е. винаги КЕВР може да формира по-ниската цена на себестойност от АЕЦ "Козлодуй" и да държи цената все още.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК