Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев: Кабинетът на Радев атакува БСП, Европа ще зъзне заради малоумните санкции срещу Русия

От края на септември нямаме договорени количества газ за България, каза социалистът

10.08.2022 | 20:10 Редактор: Тодор Петров

Има сериозни елементи на реваншизъм от служебния кабинет. Странно, сега служебният кабинет започва да сменя кадри широкомащабно, почти изцяло това са кадри на БСП. Доста от тези кадри са членове на Националния съвет на БСП. Атаката е срещу БСП и ще вземем всички мерки да се противопоставим на такъв подход. Колегите от служебния кабинет са назначени да подготвят изборите, да изпълняват бюджета, който депутатите сме приели, да спазват законите и да не се занимават с партийни дела, защото може да има последици.

Това заяви проф. Румен Гечев от БСП в предаването "Денят ON AIR". Той не допуска президентството нищо да не знае и министрите на своя глава да взимат решенията.

"Притеснени сме от това, което става, защото то не е редно. Ще намерим точния отговор и няма да позволим с БСП да се отнасят по такъв безпринципен начин. Ако някой има други цели, да пие студена вода и да си помисли какво прави. Те са там за 6-8 седмици, нека си изпълняват задълженията", каза още проф. Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Екипът на Радев е там благодарение на БСП, изтъкна социалистът. И добави, че атаките срещу БСП консолидират избирателите им, които ще отговорят на изборите на 2 октомври. Той очаква БСП да постигне по-добър резултат в сравнение с този от последния парламентарен вот.

Проф. Гечев смята, че вече бившата управляваща коалиция е постигнала добри резултати и е увеличила доходите на хората. И отбеляза, че БСП е предупредила за грешни стъпки на правителството в енергийния сектор.

"Няма санкции срещу природния газ от Русия. БСП оцени санкциите на ЕК като неприемливи и вредни за целия ЕС, сега това го вижда целият свят. Ние сме за диверсификация на доставките. Но дотогава да хвърляме икономиката в рискове с фантазии за кораби от Аляска или Мексиканския залив, това няма как да стане. Няма договор за такива танкери. От края на септември нямаме договорени количества газ за България. Намираме се в риск от газови доставки. Когато можеш да купиш стока на световния пазар, е малоумие да не я купуваш по идеологически причини", коментира гостът.

Според него Русия има 100% основание да иска плащане в рубли за газа, тъй като Западът е блокирал активи за 300 млрд. на страната. "Газпром" има пълно основание да иска втора сметка в рубли, категоричен е проф. Гечев.

"С малоумните си санкции ЕК направи така, че Европа ще зъзне, и второ - укрепи рублата. Наближаваме средата на август, а нямаме договори за след септември. Тръбата минава през държавата - с 13 млрд. куб. м газ годишно, и тази държава не купува газта от тази тръба. Някои от решенията са малоумни", настоя проф. Гечев. 

За финал на разговора той увери, че стратегическите решения след изборите ще бъдат хармонизирани под натиска на фактите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Министърът от правителството на Жан Виденов, при което когато стана тоталния срив в икономиката пак е на ниво. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Kornel
преди 1 година
Значи Гечев, като назначават ваши от БСП за министри не е добре, а като махат някакви замове и други е зле. Пак нещо лъжеш Економов. Паааак Сигнализирай за неуместен коментар