Проблеми вместо газ в интерконектора с Гърция, ГЕРБ с фактури, че купуваме руско синьо гориво

Приключването на проекта е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб

10.08.2022 | 18:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Цялата държава е мобилизирана за завършването на газовата връзка с Гърция. Това съобщиха от служебното правителство. Междувременно от ГЕРБ изнесоха информация, че пак купуваме руски газ, но по-скъпо и през посредници.

Служебните министри на транспорта и регионалното развитие инспектираха газовия интерконектор с Гърция. И заявиха, че приключването на проекта е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб.

"Полагаме денонощни усилия, за да довършим всички останали дейности. Това отзад прилича ли ви на завършено строителство? Мисля, че не", заяви служебен министър на транспорта Христо Алексиев.

Оказва се обаче, че пред завършването на интерконектора има проблем, който остава нерешен.

"Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада, той няма как да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи", твърди министърът.

Според бившия премиер Кирил Петков обаче, газ в гръцката връзка е имало. А отговорност за евентуално забавяне на проекта ще носи служебното правителство.

Кабинетът "Петков" приключи мандата си с малко причини за гордост, но сред тях бе именно диверсификацията от руски газ, заявиха от доскорошната опозиция. От ГЕРБ излязоха с фактури, които по думите им показват, че пак купуваме руски газ, но по-скъпо и през посредници.

"Кирил Петков, поне тази сутрин, призна, че има руски газ. Но не само, че е руски, а е и с посредници, които го оскъпяват с 30%", смята Делян Добрев от ГЕРБ.

На същото мнение е и бившият служебен премиер Стефан Янев.

"Ние плащаме по-висока цена на същия газ, просто в района на нашите доставчици друг газ няма. Дали идва от посредник, разликата е в цената", посочи лидерът на ''Български възход''.

По думите на Янев има клауза в договора с "Газпром", която гласи, че неполученото количество трябва да бъде заплатено. Бившият служебен премиер очаква руската компания да осъди България, а допълнителната цена да платят българите.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК