Служебни министри инспектират газовата връзка с Гърция

Протестиращи срещу подновяването на преговорите с "Газпром" излизат пред президентството

10.08.2022 | 07:46 Редактор: Елеонора Танева
Служебни министри инспектират газовата връзка с Гърция

Двама министри ще инспектират газовата връзка Гърция - България. Служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков ще се запознаят с изграждането на трасето в българския участък на Междусистемната газова връзка.

Обиколката им ще започне от газоизмервателната станция Стара Загора. По-късно се очаква двамата да направят и изявление. В понеделник регионалният министър Шишков обяви, че има забавяне по строителните дейности и изиска от инвеститора подробен график за това как и в какви срокове строежът ще бъде довършен.

Междувременно пред президентството се подготвя протест срещу евентуалното възобновяването на доставките на природен газ от "Газпром".

Недоволството е насрочено за тази вечер. В отворено писмо организаторите на проявата призовават за отговори на 7 въпроса, свързани с енергийната зависимост от Москва в контекста на руската война в Украйна. А някои от исканията са работата по интерконектора с Гърция да бъде завършена в срок, а експлоатацията му да започне без забавяния. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК