Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Валентин Николов: В преговорите винаги има политическа намеса, Борисов звъня на Путин

"Правителството трябва да направи всичко възможно да осигури газ", каза той

04.08.2022 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

Защо изведнъж се оказа, че "Булгаргаз" е с 500 млн. лв. загуба?

"В края на миналата година оставих "Булгараз" със 100 млн. лв. печалба. След това прекалено много политически решения започнаха да се мешат в едно търговско дружество. И тези грешни решения доведоха до това, че в момента "Булгаргаз" е пред технически фалит. Средната запълняемост на газохранилищата е 65% в Европа, ние сме на 45%. Още в началото на годината казах "Пазете количествата в "Чирен" като зеницата на окото", какво се оказа? Февруари, март, април, че и май са теглили количество газ", каза бившият директор на БЕХ​​​​​​​ Валентин Николов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него тези решения ще доведат до това, че зимата потребителите ще страдат.

"Уж да накажем руснаците, но наказваме себе си. Ние ползваме руска газ не заради друго, а защото няма достатъчно входни точки на Европейския континент, които да заменят руския газ. Новото правителство правилно обяви, че е голям хаос в енергетиката, правилно реши да направи Щаб. Той трябва да идентифицира какъв е проблемът и кой го е създал. Ако е "Булгаргаз" виновен - да го смени, ако политиците са виновни - да ги разпитат. Ние 6 месеца стоим в неведение какви договори се подписват и на каква цена", допълни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че документите са били неправилно засекретени.

"Там мирише много на пари. Те не успяха да поделят баницата и се изпокараха. Няма каква друга да е причината. Прокуратурата ще провери, тя вече има данни. Рано или късно тя ще покаже активност. Най-вероятно в един момент "Газпром" ще ни напише фактурата за 1 млрд. евро и ние трябва да отидем на съд. Но с "Газпром" не може да се преговаря, ние сме вражеска страна. Те ще ни извият ръце, а газът е политическо оръжие, което те използват навсякъде", категоричен е бившият директор на БЕХ.

А по думите му ако "Топлофикация" София спре ние не само ще бъдем на студено, но и на тъмно.

"Правителството трябва да направи всичко възможно да осигури газ, иначе ще се провали. Винаги, когато се е подписвало договор с "Газпром", е имало политическа намеса. Борисов, когато беше премиер, се обади специално на Путин, за да може да договорим по-ниска цена на газа. В момента това е невъзможно. Много сме закъснели за разговори, така че трябва да търсим алтернативи чрез Европа", добави Валентин Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК