Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Цветелина Пенкова: ЕС да ограничи потреблението на газ с 15% е препоръчителна мярка

Този пакет е насочен изцяло към намаляване на консумацията от страна на индустрията

28.07.2022 | 21:04 Редактор: Ирена Бакърджиева
Цветелина Пенкова: ЕС да ограничи потреблението на газ с 15% е препоръчителна мярка

Остра размяна на реплики между президента Румен Радев и БСП при връчването на третия мандат. Кой е виновен, че няма правителство?

"БСП имаше основна и ключова роля, неслучайно третият мандат дойде именно при БСП. Положихме всички възможни усилия и се опитахме да направим това, което можеше в тези условия. Заради сериозната липса на подкрепа от партиите, това не се случи", заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира хаоса в енергетиката, като заяви, че енергийната криза е безпрецедентна в цяла Европа и опасенията и очакванията какво може да се случи са сериозни. По думите ѝ решението на ЕС да се ограничи потреблението на газ с 15% в следващите 6 месеца е препоръчителна мярка за момента.

"Има вариант, в който може да се задейства механизъм и той да стане задължителен, ако наистина разликата между доставки и консумация стане абсолютно непосилна за Европа. Където е възможно и доколкото е възможно, наистина трябва да намалим консумацията на енергия, за да можем да се справим. Този пакет е насочен изцяло към намаляване на консумацията от страна на индустрията, но се предлагат много компенсаторни механизми, които да подпомогнат това", обясни Пенкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че в момента се прави всичко възможно част от средствата, които са заложени в плановете за възстановяване на отделните държави, да могат да се използват за подпомагане в тежката енергийна криза. Тези мерки са насочени предимно към индустрията.

"Няма да се отнася намаляването на консумацията за социални предприятия, болници, училища, детски градини, домакинствата. Идеята е да предпазим гражданите и най-уязвимите групи, и да подпомогнем финансово и с други стимули индустрията", твърди евродепутатът.

Според нея, когато липсва един ключов ресурс, на който е базирана голяма част от енергийната система в Европа, освен търсене на алтернативни източници и намаляване на консумацията няма как да се вземат по-бързи мерки.

"Водят се преговори за доставки, за изграждане на инфраструктура с доставчици от други места, но става въпрос за проекти, които ще бъдат пуснати в действие след 2-3 години. Краткосрочните мерки, за жалост, може да не изглеждат най-приемливи, но ние работим с реалността", каза още гостът. 

Пенкова отбеляза, че изцяло се е променило отношението към ядрената енергетика в Европа. Преди 1 месец е прието решение, с което ядрената енергетика е обявена и приета за зелена, което позволява много сериозни инвестиции от капиталовите пазари в ядрени проекти.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК