Австрийският канцлер: ЕК ни тласка към провал с противоречиви инструкции относно газа

Обещаната платформа за координиране на покупките в ЕС все още не е факт, добави Карл Нехамер

28.07.2022 | 16:33 Редактор: Теодора Патронова
Австрийският канцлер: ЕК ни тласка към провал с противоречиви инструкции относно газа

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви днес, че Европейската комисия тласка страните членки към провал, като дава противоречащи си инструкции за покупки на газ, а в същото време не изпълнява собствените си обещания, предаде Ройтерс.

ЕК призовава страните членки да не се конкурират помежду си на световните газови пазари, а наред с това казва на Австрия да купува газ, за да запълни хранилищата си, отбеляза Нехамер на обща пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан. Същевременно обещаната платформа за координиране на покупките на газ в ЕС все още не е факт, добави той.

"Виждаме Европейската комисия да дава много заявки, но да изпълнява съвсем малко от тях", каза Нехамер пред репортери. "Тази обща платформа за покупки ще е по-важна от всякога", добави австрийският канцлер, цитиран от БТА.

Орбан каза, че европейското единство е важно, така че Унгария ще изпълнява спешния план за ограничаване на търсенето на газ. "Ние признаваме това решение, което е неблагоприятно за нас и ще се стремим да го прилагаме с колкото се може по-малко щети за нас", каза унгарският премиер след своята среща с Нехамер във Виена.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК