Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Христов: Не може да се управлява без ГЕРБ-СДС, правителството само падна

"Да се започне на чисто да се търси формула на управление, която е по-стабилна", каза лидерът на СДС

27.07.2022 | 20:55 Редактор: Теодора Патронова

БСП ще върне на Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Очаква се президентът да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание, а през есента отново да отидем на предсрочни избори.

"Този парламент изчерпа своите възможности. Той работи трудно, трудно се събира мнозинство. Разделението е много голямо. От тази гледна точка е добре да се обърнем към избирателя, който да препотвърди кои да бъдат тези, които ще го представляват в следващия парламент. Да се започне на чисто да се търси формула на управление, която е по-стабилна и по-дълготрайна", коментира лидерът на СДС Румен Христов в "Денят ON AIR"

Според него още първият мандат ще бъде при тях след изборите, защото след всичко, което показаха "Продължаваме промяната", голяма част от избирателите ще се върнат отново при ГЕРБ-СДС. Той смята, че ще има Евроатлантически блок и един евроазиатски блок, и ако отново има опит за изолация на ГЕРБ-СДС, ще трябва да се търси подкрепа в партии от проруския блок, което означава нестабилно правителство. 

"Без ГЕРБ-СДС не може. Нека да престанем да казваме заклинателни думи, че няма как да се управлява с ГЕРБ-СДС. Големите политически хоризонти, които преследваме представителите на евроатлантическа общност, са едни и същи. Да започнем от избора, който направи България - влизането на страната ни в ЕС и НАТО. Това, което предстои, е приемането на България в Еврозоната, работа по отношение на Шенген", обясни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът каза, че при антикризисните мерки е по-важно да се подкрепят тези, които имат нужда от помощ, а не да се дават пари на калпак. По думите му България отказа да купува руски газ, а същевременно използваме руски газ през посредник. Христов подчерта, че прекъсване на доставките на руски газ могат да станат само при алтернатива. И изтъкна, че в сферите на енергетиката и макрофинансите трябва да бъдат забравени личните интереси.

"Това правителство падна заради неразбориите вътре в коалицията. Те нямаха стабилно мнозинство. Това е първото правителство, което пада от вот на недоверие. Имало е десетки вотове на недоверие досега, никога опозицията не е успявала да пробие мнозинство. Не го свали опозицията, а самите те паднаха. Те нямаха доверие помежду си, камо ли доверието на българския народ", обърна внимание Христов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК