Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Владислав Панев: Ако отидем на избори, няма да е добре за държавата, но не е краят на света

Не знам дали има шанс да изберем шеф на КЕВР, доколкото няма стабилно мнозинство, заяви той

22.07.2022 | 21:03 Редактор: Ирена Бакърджиева

След скандала със записа от срещата на ПГ на ДБ и кризата с шефа на КЕВР - какъв е изходът?

"Ако отиваме на избори, това няма да е добре за държавата, естествено не е и краят на света, но означава че България, в продължение на няколко месеца, няма да има редовно правителство, няма да има и парламент, който може да прокара важни закони. Никой няма да умре от това, но България ще претърпи щети", заяви Владислав Панев от ДБ в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е малко вероятно да се състави правителство. Коментира предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

"Генерално погледнато Бойко Рашков като шеф на МВР си вършеше работата и именно това притеснява опозицията – Бойко Рашков да не бъде бухалка срещу купувачите на гласове. КПКОНПИ не трябва да бъде бухалка, точно затова ИТН и ние имахме забележки и резерви за варианта, който беше публикуван. Ще има срок между първо и второ четене, достатъчен да отнесем корекциите, така че да не бъде бухалка", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Владислав Пенев е убеден, че е изключително необходимо сега да има редовно правителство, реформистки настроено, което да приеме нужното законодателство за борба с корупцията, за конкурентоспособност на българската икономика. Според него най-лошият вариант е да имаме правителство, което не прави нищо такова и това с нови избори би се избегнало като сценарий.

На въпроса дали Асен Василев ще е кандидатът на Корнелия Нинова за министър-председател депутатът отговори, че това е много логично при положение, че от "Продължаваме промяната" с първия мандат са издигнали именно него.

Той определи като грешка "феодализацията на министерствата" и много по-логично и разумно би било заместник-министрите да не бъдат от формацията на министъра, защото по този начин взаимно ще се контролират, а и ще си дават взаимно нови идеи. 

В ДБ върви дебат дали въобще да участват с министри в бъдещо правителство, ако се стигне до такова.

По думите му в момента най-важното е да избере нов шеф на КЕВР.

"Председател на КЕВР не може да се избере за 2 дни, трябва да се избере поне за 2 седмици. Ние това, ако не го свършим в този парламент, не знам какво правим там. Не знам дали има шанс и за нов шеф на КЕВР, доколкото отново няма стабилно парламентарно мнозинство", коментира Пенев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК