Нинова: БСП ще задържи третия мандат поне до 15 август

Тя съобщи, че има съгласие за нова процедура за избор на председател на КЕВР

22.07.2022 | 13:07 Редактор: Теодора Патронова
Нинова: БСП ще задържи третия мандат поне до 15 август

Благодаря на ръководствата на парламентарните групи на четирите партии, с които разговаряме за съставяне на кабинет. Проявиха разум и разбиране за сложната ситуация, в която се намира държавата след решението на Конституционния съд. Има съгласие да се отвори изцяло нова процедура за избор на председател на КЕВР. Разписахме приблизително във времето и съобразявайки се с правилника за работа на Народното събрание, тази процедура. Тя може да приключи в оптималния вариант на 12 август. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като свика спешна среща на председателите на преговарящите за правителство партии заради решението на КС да обяви за противоконституционен изборът на председател на КЕВР.

"Обсъдихме възможността и необходимостта през това време да работи парламентът. Председателите на парламентарните групи ще разговарят с депутатите си и ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията между 1 август и 15 август, за да може да се избере председател на КЕВР, за да не оставим държавата в хаос, да има функциониращ орган, който ще вземе решение за цената на енергоносителите. КЕВР трябва да въведе две тарифи – една за по-ниското потребление и за бедните хора, една за по-високото потребление и за тези, които топлят басейните и палатите си. Трябва да определим какво е енергийна бедност и да подпомогнем енергийно бедните хора през есента и зимата", коментира Нинова.

"Преговорите си продължават така, както сме ги обявили. Днес всички заявиха, че ще дадат окончателния си вариант по програмата. Събота и неделя обобщаваме. Понеделник ще имаме програма. След това продължаваме с разговори за структура и персонален състав на Министерски съвет", обясни лидерът на БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК