След лидерската среща: Нов председател на КЕВР трябва да има до 12 август 

Мандатът няма да бъде върнат до средата на август и няма да бъде излъчено ново правителство

22.07.2022 | 14:20 Редактор: Ваня Кузманова

В последния ден за преговори за правителство с партиите приключи с обрат. От БСП постави акцент на сектор "Енергетика". Парламентът отваря нова процедура за избор на председател на КЕВР. 

По спазването на всички законови изисквания процедурата трябва да приключи на 12 август. В дните дотогава се очаква да бъдат приети две тарифи - за високо и ниско потребление, както и да се даде дефиниция на понятието енергийна бедност. 

Това означава, че мандатът няма да бъде върнат до средата на август и няма да бъде излъчено ново правителство. 

Овладяването на кризата в КЕВР и изборът на нов председател са сред приоритетите на мандатоносителя, затова Корнелия Нинова събра на среща ръководствата на партиите, преговарящи за бъдеща коалиция. 

"Изискваме от тях яснота - колко време им е необходимо, за да решат тези проблеми, да дадат график за работа на парламента, за нас е абсолютно недопустимо да излязат август месец ваканция при тази ситуация в държавата", посочи Нинова.  

Преговорите до момента обаче показват стабилизиране на подкрепата за кабинет. 

"За програмата съм вече в много висока степен по-спокойна, защото и четирите партии декларираха, че я подкрепят. Въпросът с КЕВР, с цените и доставките на енергоносителите в момента е най-важен за държавата и за народа", допълни тя. 

"Не мога да потвърдя, че следващата седмица ще има номинация за премиер", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.  

От "Продължаваме промяната" имат и забележки към допълнената от ИТН програмата за управление. Евентуално участие на отцепилите се депутати в бъдеща власт не се хареса на ИТН.

"Категорично не бихме се съгласили с нещо такова, тъй като е нечистоплътно и тук говорим за морал. Те са на масата за преговори, но не значат нищо за мнозинството в парламента. Такива хора остават и без значение в политиката. Ако продължат с налагането на имена, това показва, че нямат желание за изпълняване на програма, а имат желание за избори", заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов.  

През следващата седмица се очаква нов кръг срещи между партиите за персоналния състав на правителство. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК