Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Напусналият ИТН Георги Георгиев: Време е за нови избори, може би на 2 октомври

"Политиците говорят, че ще направят всичко възможно да няма избори, защото така звучат угодническо на хората", каза той

13.07.2022 | 21:34 Редактор: Ирена Бакърджиева

Има ли значение на кого президентът ще даде третия мандат?

"От гледна точка на това дали ще се състави кабинет, няма значение тъй като вероятността да се състави ново правителство и да мине, е много малка. Има значение за самия президент, защото той трябва да не бъде атакуван, че е избрал една или друга политическа партия и има значение за самата политическа сила, на която ще го даде, за да се опита да извлече някакви политически дивиденти", коментира независимият депутат Георги Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е правилното е да се състави правителство с първия или втория мандат, тъй като това са двете най-големи парламентарни сили. Съставянето на правителство с трети мандат ще е свързано с твърде много компромиси.

"Ние в момента живеем в тежка ситуация - война в Украйна, тежка инфлация и тежко наследство от ГЕРБ, затова правителство с малка подкрепа по-скоро може да бъде вредно, да увеличи кризата в страната и да доведе до много по-лошо състояние - да отидем на нови избори декември, януари или февруари. Затова подкрепата на такова правителство няма кой знае какъв смисъл. Аз мисля че вече е време за едни нови избори може би на 2 октомври", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че не са искали да бъде гласувана оставката на Никола Мичев като председател, нито оставката на правителството. Щели са да подкрепят правителството с първия мандат, защото за тях това имало смисъл от държавническа гледна точка.

"Ясно е, че хората не искат да има избори, ясно е, че всички политици говорят, че ще направят всичко възможно от себе си да няма избори, защото знаят тази социология и така звучат угодническо на хората в една предизборна кампания. Човек трябва да си дава сметка едно такова правителство ще бъде ли полезно, или ще бъде вредно", твърди Георгиев.

Според него няма нещо като технократско правителство и експертен кабинет, а трябва да има ясна отговорност, защото сме в ситуация, в която трябва да приемем най-тежките закони, свързани с борбата с корупцията.

"Каквото и правителство да има, когато нямаш парламентарно мнозинство, което да осигури точно тези закони, всичко друго е вредно. Не започне ли истинската борба с корупцията, каквито и планове да установяват, те ще бъдат 50% в нечии чужди джобове, но не и в джобовете на хората за заплати и като пенсии", каза депутатът.

Той коментира, че за пръв път на заседание на Комисията за противодействие и превенция на корупцията много ясно са показали какво е КПКОНПИ - че това е имитация на конфискация, държавен орган, който е бил инструмент за притискане и изземване на частен бизнес и който никаква справедливост не е донесъл.

"Това за първи път беше показано с факти въз основа на данните от докладите на КПКОНПИ, защото преди това обществото си мислеше, че са отнети милиарди, а се оказа, че нищо такова не се е случило. Дори обратното - нанесени са много вреди", твърди Георгиев.

Гостът заяви своята позиция за това къде са потънали парите за пътищата.

"Това стана ясно още в 45-ия парламент и в 46-ия парламент. Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие изнесе доклад. Поздравления за министър Асен Василев, че се осмели да направи нещо, което аз може би 15 години се боря да променя. Той каза как текущите ремонти са изпълнявани, без да има контрол на цените по т. нар. скъпо строителство. Как под формата на текущо строителство са възлагани основни ремонти. Как е нарушаван законът за обществените поръчки, така че да бъде избрана една фирма и после с анекси десетократно повече да ѝ бъдат давани средства. Всичко това излезе в доклада", каза гостът.

Относно разплащането към пътните строители депутатът сподели, че има правила, които трябва да бъдат спазени по Закона за задълженията и договорите. Според тях в такава ситуация, в която договорът може да бъде обявен за нищожен, се изплаща само себестойността.

"Проблемът Гроздан Караджов го забатачи. Едно бездействие имаше, което доведе до неговото задълбочаване, което трябва да бъде платено и да се стигне до сегашната ситуация всички да обвиняват, че не се правят ремонти", заключи Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК