Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Руското посолство действа като разузнавателен център на Балканите?

Против съм всеки политик да решава политическите си въпроси, използвайки службите като изтривалка, каза Иван Анчев

05.07.2022 | 21:05 Редактор: Елеонора Танева

Все още се очаква какво ще се случи в двустранните отношения между България и Русия след изгонването на 70 руски дипломати.

"Не считам, че е възможно решението да е взето под натиск от Вашингтон, България е суверенна държава със свободно избрано правителство. В рамките на съюзите, в които участваме, подобни взаимоотношения не са практика", коментира дипломатът и специалист по национална сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му решението на българското правителство е правилно, дори закъсняло.

"Това трябваше да се случи много по-рано. Знае се, че Руското посолство до голяма степен действа като разузнавателен център на Балканите. Несъразмерността на дипломатите и служителите е очевадна. Приветствам политическото действие на Петков, но имаше неправилно отиграване. Остави се впечатлението, че това действие е взето спонтанно", заяви Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-правилният подход е бил решението да се вземе като институционално от Съвета по сигурността към Министерския съвет. 

"Службите имат достатъчно данни не само за руското посолство, но и за други, които развиват такава дейност в нашата държава. Ако пък нямат информация, това означава, че само харчат пари", каза експертът по национална сигурност.

Той уточни, че по закон службите трябва да информират "тримата големи" в държавата за данните, с които разполагат, в еднакъв обем. И ако това не е направено - е пропуск, волен или неволен.

"Надявам се, че нашите служби не са пробити. Ако са - това е страшно за държавата и нацията. Против съм всеки политик да решава политическите си въпроси, използвайки службите като изтривалка. Това е било винаги факт в годините на прехода", каза експертът по национална сигурност.

Гостът изрази мнение, че е нужен граждански борд, който да контролира службите, не в оперативната им дейност, а характерът и същността им. 

"Важно е и самото правителство да формулира целите пред тези служби. Аз съм скептик, но те трябва да знаят за какво работят, трябва да имат хоризонт за поне 10 г. напред", призова Иван Анчев.

Също така е убеден, че има членове на закритите комисии, на които се обсъжда националната сигурност, които се отчитат.

"Каквото се говори на тези комисии, трябва да остане в тях. Те затова са закрити, хората имат специални нива на достъп. По силата на парламентарното представителство съм скептичен, че някои членове на тези комисии няма да изприпкат и да докладват в руското посолство - видите ли какво знаем за вас, братушки мили", каза гостът.

Анчев е убеден, че руското посолство няма да бъде закрито, защото Русия не може да се лиши от този вариант за влияние не само в България, но и на Балканите. 

"Това ще бъде признание за неуспеха на всички усилия за руски мир, който трябва да бъде наложен не само в България, но и в региона. Личен неуспех за Миторафанова, която дойде с мисията, наложена от Путин и Лавров, да унижава максимално българския народ. Мисията - да показват слабите звена, да дестабилизират Балканите с цел дестабилизация на целия ЕС", добави още Анчев.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК