Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Овчаров: Македонците не искат в ЕС, беше грешка бързото им признаване от Желев

Предложението е най-доброто, което можеше да се получи на този етап, смята археологът

27.06.2022 | 20:20 Редактор: Тодор Петров

"До този момент бяха 26 страни срещу една - България. Сега сме 27 срещу една Македония. Сражението е спечелено от българската дипломация, но не и войната. Това е началото на голямата битка. Трябва да се оформят протоколите и да не отслабва натискът към РСМ. Нека да видим тяхната реакция" - с тези думи историкът и археолог проф. Николай Овчаров коментира приетото от НС "френско предложение" по казуса между България и Северна Македония.

В студиото на "Денят ON AIR" той открои съпротивата, която са оказали българските учени, неправителствени организация и дипломацията ни в лицето на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

"Предложението е европейско. Две години се борим да го получим. Това е най-доброто, което можеше да се получи на този етап. Натискът върху България беше грандиозен и безпрецедентен. Предложението е плод на компромис. Възможно е да се приемат неща, които са допустими", подчерта проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него РСМ не е имала намерение да изпълнява нито една клауза от Договора за добросъседство с България. А временното мнозинство в парламента не било коалиция, а мнозинство в името на България.

"От нашите дипломати и политици зависи нещата да се спазват. Най-хубавото нещо е, че не сме ние на подсъдимата скамейка, топката е в РСМ. Реакцията в Скопие е ужасяваща, това означава, че сме на прав път. Историческата комисия не направи нищо, но не по вина на българската страна. Всичко беше да се бави топката и през това време да се натиска Брюксел", каза още проф. Овчаров.

"Беше грешка признаването на Македония така бързо от президента Желев. Гърците започнаха още оттогава, още 90-те години те победиха за герба на Македония. Смятам, че македонците не искат да влязат в ЕС. Кой е главният съюзник на РСМ - Сърбия. Сърбия е единственият съюзник на Русия в Европа", настоя гостът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК