Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Разказът не трябваше да бъде за "отвратителните ГЕРБ", Рашков само уволнява и назначава хора

Стойчо Стойчев и Христо Панчугов смятат, че поведението на ИТН е било изненада само за участниците в управлението

10.06.2022 | 20:30 Редактор: Жаклина Иванова

Номинацията на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ "взриви" Народното събрание. Парламентът все по-трудно успява да събере необходимите депутати, за да работи. А атаките срещу "Продължаваме промяната" се множат.

"Министър-председателят иска да вземе на лично управление всякакви регулаторни органи в държавата, включително да създава такива с извънредни правомощия. По съветите на Рашков използва и вратички в законите, оставени за извънредни ситуации, за да заобикаля прокуратурата. Ясно е, че по законов път българската прокуратура не може да бъде заобиколена, когато става дума за наказателни дела и разследвания", посочи политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според политолога Христо Панчугов дебатът за съдебната реформа е останал някъде встрани.

"Големият разказ не трябваше да бъде колко отвратителни са ГЕРБ, а как да прекратим подобни практики от миналото да се случват по-нататък. Защо не беше внесен законопроект, който да предотврати възможността такива порочни практики да се случват и в бъдеще? Крайно време е да започнем да виждаме отговорни политици", смята той.

По думите на Стойчев народните представители вместо да си вършат работата  - да приемат закони и да променят законодателство, те "се опитват да създават полицейски органи, да преследват хората и да ги заплашват със затвор".

Двамата събеседници изразиха мнение пред Bulgaria ON AIR, че вътрешният министър Бойко Рашков не прави друго, освен да назначава и уволнява хора.

"Хората, които претендират, че са носители на промяна, подменят правосъдието с внушения. Лидерът на най-голямата политическа сила бе арестуван от вътрешния министър единствено по показания на премиера срещу него. Това навсякъде се нарича политическа репресия", заяви Стойчев.

Панчугов изтъкна, че е крайно време Рашков да начертае план за борба с корупцията и да запознае обществото с него.

Запитан какво е бъдещето на 47-ото НС, Стойчев отговори: "Петков ходи и си купува депутати явно, без да го е срам от това, което прави. За него е нормално някой, който е избран с листата на една партия, да я дезертира, за да крепи неговия кабинет".

Премиерът се оказа трайно неспособен да създава каквито и да е мнозинства, той е неспособен да зададе политически цели пред своето управление, отбеляза Панчугов.

Гостите в студиото се обединиха около мнението, че поведението на ИТН е било изненада само за участниците в управлението, както и че от самото начало е било ясно, че Слави Трифонов е непредвидим играч и потенциално би напуснал коалицията във всеки един момент.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК