ДПС обвини премиера Петков в злоупотреба с власт

Движението за права и свободи обяви позицията си за "Продължаваме промяната" в АЛДЕ

10.06.2022 | 16:29 Редактор: Тодор Петров
ДПС обвини премиера Петков в злоупотреба с власт

"ДПС не би имало нищо против "Продължаваме промяната" да се присъедини към политическото семейство на АЛДЕ. Опасяваме се обаче, че мотивите на министър-председателя Кирил Петков са по-скоро вътрешнополитически, отколкото европейски. В разговори с европейски лидери относно намерението на партията му да се присъедини към АЛДЕ той отправя неоснователни обвинения срещу ДПС. Използва властовата си позиция, за да задълбочава българските политически различия", се казва в позиция на ДПС до медиите.

От Движението за права и свободи видяха злоупотреба с власт в действията на премиера и "опасна тенденция в една млада демокрация".

"Притеснително за ДПС остава задкулисното влияние на олигарсите върху политическата система и близостта до руския режим са българските социалисти, които са част от управленската коалиция на Петков. ДПС категорично се противопостави и на т.нар. "златни паспорти", които по същество представляват гражданство срещу пари, и благодарение на инициираните от Движението законови промени, те бяха премахнати", пише още в позицията на ДПС.

Не се противопоставяме на присъединяването на "Продължаваме промяната" към нашата група, но опитите на Петков да опетни ДПС в рамките на "Обнови Европа" го приемаме като предателство към ценностите, които правят плурализма наша сила, подчертават от ДПС.

Според тях потенциалното членство на партията на Петков в АЛДЕ трябва да стои настрана от всякакви вътрешни противоборства. 

"Мотивите на министър-председателя Петков за присъединяване трябва да се основават на ценностите на либералния интернационализъм. Той не трябва да използва Европейския парламент, за да се прицелва във вътрешнополитическите си опоненти", предупреждават от ДПС.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК