Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолог: Ние сме в задънена улица, политиците трябва да действат отговорно

Проф. Антоний Тодоров добави, че правителството може да остане в несигурно състояние като правителство на малцинството

08.06.2022 | 21:08 Редактор: Теодора Патронова

"Има такъв народ" напуска четворната управляваща коалиция. От "Продължаваме промяната" заявиха готовност за правителство на малцинството. БСП и "Демократична България" заявиха подкрепата си към "Продължаваме промяната".

"Макар че имаше някакви податки за конфликти в коалицията, никога не съм си представял, че тази коалиция ще бъде безконфликтна, но това за мен беше неочаквано. Не мога да го събера в логиката на поведение на партиите, които все пак се съгласиха да участват", коментира политологът проф. Антоний Тодоров в "Денят ON AIR". 

По думите му историята със Северна Македония е само оправдание, не това е основното, а едни пари. Той припомни, че коалицията е съставена от разнородни партии и някои от тях с много малък опит. Политологът заяви, че е лошо послание към обществото, че решението за оттеглянето на министрите на ИТН е взето еднолично от Слави Трифонов. Според него неслучайно в българското общество смятат партиите за частни сдружения, които принадлежат на техните лидери.

"12 души не достигат на останалите три партии в правителството, за да имат мнозинство в парламента. Правителството може да падне, ако например бъде загубен вот на доверие или бъде спечелен вот на недоверие от опозицията. ГЕРБ няма да предложат вот на недоверие, защото нямат особен интерес от това. Правителството няма да издържи вот на доверие", заяви проф. Антоний Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че правителството може да остане в несигурното състояние като правителство на малцинството, ако никой не успее да организира достатъчно мнозинство за вот на недоверие. Според него, ако се търси някаква подкрепа, да се търси персонална такава за отделни инициативи на правителството от средите на досегашния партньор в коалицията, отколкото да се обърнат към "Възраждане". Политологът обърна внимание, че между "Възраждане" и трите партии в коалицията различията са фундаментални.

"ГЕРБ гледат ситуацията с интерес и надежда. Това може да ги върне на власт. Лошото е, че те никога не си поставиха въпроса защо никой не иска да се коалира с тях. Един от възможните отговори е, защото по никакъв начин не показаха каквато и да било самокритичност. Ние сме в една задънена улица, защото обществото вижда ли сериозно други алтернативи. Политиците, които управляват в момента, трябва да действат отговорно", посочи проф. Тодоров.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК