Трифонов извънредно: Изтеглям министрите на ИТН и слагам край на коалицията и агонията

Партията му напуска заради РСМ и бюджета на държавата

08.06.2022 | 15:40 Редактор: Теодора Патронова

Лидерът на ИТН Слави Трифонов сензационно обяви, че партията му напуска управляващата коалиция. Той отправи директни обвинения към премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. Според Трифонов "Продължаваме промяната" опитва да управлява еднолично и води държавата към фалит.

Освен това Кирил Петков е обещал, по думите му, да свали ветото над Северна Македония за членство в Европейския съюз.

"Напускането на министрите днес е повод, а причините - ние нямаме място в в тази коалиция - заради Северна Македония и заради това, че в държавата няма пари", каза той в изявление на живо във Facebook.

"Министър-председателят Кирил Петков води друга външна политика, различна политика от тази на МВнР, различна от НС, различна от декларираната на КСНС. Министър-председателят взема друг външен министър, негов си, който се казва Весела Чернева. Министър-председателят е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на РСМ и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромна част от българските граждани РСМ да изпълни договора между двете държави. Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно не уважава подписаното коалиционно споразумение. Македония е важна част от нашата история и душа и никой няма право да взема едностранни решения против волята на българския народ. Това се нарича национално предателство", заяви Слави Трифонов.

По отношение на бюджета и парите на държавата, каза Трифонов, който посочи, че откакто Асен Василев е финансов министър, "хвърчат милиарди".

"Никой няма право да експериментира с нашите пари - еднолично да ги харчи, ако ще не да е завършил "Харвард", а да е завършил Галактическия институт, каза още Трифонов.

"Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 млрд. лева за 9 ден – 4 млрд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. 1,2 млрд. се взеха, за да се купи зърно. Зърно няма, а и 1,2 млрд. ги няма. Къде са? Къде е борбата с мръсните пари? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Какви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг? Кой ще ги плаща, той ли ще ги плаща или нашите деца", заяви още Слави Трифонов.

Трифонов съобщи, че доброволно излиза от управлението, защото всичко опира до морал.

"От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на коалиция, и на тази агония", обяви той.

"Аз не съм тук заради властта, даже продължавам да не се чувствам политик. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати", заяви лидерът на ИТН. 

"Мерките срещу инфлацията само ще я увеличат. Министрите на "Продължаваме промяната водят държавата към фалит. Депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета за социалните мерки, но не и за другото", съобщи Трифонов.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
така е С лаве всеки трябва да си знае мястото а то какво излиза видяла жабата че подковават Вола И ТЯ ПОИСКАЛА но има само една много малка причина нали ?? Така че всеки да си ходи дома така е по добре нали ?? Дано продължи промяната това искахме това и получихме всичко е точно които взел взел МАРА не е ку...ва това е точно ..А сега ще видим НАКЪДЕ ?????? Сигнализирай за неуместен коментар